|Aktuality|Zajímavosti|Menu

První robotický aktuátor s vlnovým pohybem

ročník 2016 / číslo 01
Zařízení označované zkratkou SAW (Single Actuator Wave-like Robot) vytvářející čistý vlnový pohyb s využitím jediného motoru je podle informací vědeckého serveru Phys.org určeno především pro medicínské aplikace, údržbu, záchranářské operace apod.Využití může najít v řadě dalších oblastí, kde se uplatní jeho schopnost složit se do minimálního objemu a poté opět roztáhnout do maximální velikosti. To je užitečné např. při pronikání do prostor s omezeným přístupem, jako jsou tunely, potrubí, zničené budovy apod.
Robot SAW inspirovaný pohybem hadů (ačkoli jeho pohyb vln je kolmý) dokáže díky vlnovitému pohybu procházet napříč různými povrchy (včetně těch, které patří k obtížným pro běžné mobilní systémy, jako je písek, tráva a štěrk), šplhat přes překážky a stoupat tunely, jejichž stěn se dotýká po obou stranách, rychlostí 8 cm/s. Kromě toho vodotěsná verze může plavat rychlostí 6 cm/s, varianta s koly pro řízení zase vyniká obratností. Maximální rychlost robota je 57 cm/s, což je 5krát rychlejší než jakýkoli podobný robot.

Jak konstatuje Dr. David Zarrouk, šéf Robotické laboratoře biologicky inspirovaných mechanismů a lékařské robotiky, vytvořit zdánlivě jednoduché řešení jako je vlnový pohyb, je ve skutečnosti poměrně komplikovaná záležitost, vědci na celém světě se o to snaží už 90 let. Izraelským výzkumníkům se podařilo najít jednoduché a jedinečné řešení, které umožňuje konstruovat roboty pohybující se na tomto principu o různých velikostech pro různé účely. Mohou být využiti např. v kompaktních verzích pro záchranářské a údržbářské práce nebo třeba zmenšeni až na průměr 1 cm pro použití v lékařských aplikacích, aby mohli cestovat v lidském těle a zobrazovat biopsii trávicí soustavy. Díky novému designu je robot silný, lze ho snadno vyrábět, je spolehlivý a energeticky úsporný, což mu umožňuje překonávat poměrně dlouhé cestovní vzdálenosti. Jak poukazují jeho tvůrci, výzkumníci z izraelské Ben-Gurion University of the Negev (BGU), po celou dobu testování prakticky nebylo zapotřebí provádět žádnou údržbu.

Video s ukázkou robotových schopností je na www.youtube.com/watch?v=w25zF1bWx5o

​Dokáže se pozoruhodně rychle pohybovat, zdolávat překážky i plavat - k tomu všemu stačí jediný motor

Foto: BGU
Robotic journal