|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Automatica 2016: o robotech a lidech

ročník 2016/číslo 01
Robotika a s ní související obory byly hlavním tématem mezinárodního veletrhu Automatica, jehož letošní ročník se konal od 21. do 24. června v Mnichově. Hlavním lákadlem bylo téma Průmysl 4.0 a konkrétní systémy, které se v moderní průmyslové výrobě uplatňují. Nechyběly mezi nimi samozřejmě ani roboty, které patří mezi stěžejní systémové prvky koncepce Průmysl 4.0. S řadou z nich se můžete seznámit i na stránkách časopisu.

Veletrh Automatica, který lámal rekordy co do účasti návštěvníků i vystavovatelů, představil řadu novinek a k vidění toho bylo v expozicích vystavujících firem opravdu hodně. A neméně hodnotné a zajímavé informace mohli účastníci získat i v rámci bohatého doprovodného programu, kde je s nejnovějšími trendy a technologickým rozvojem seznámili přední odborníci z řad výrobců i renomovaných organizací. Například na 47. Mezinárodním sympoziu o robotice (ISR 2016).

Nová řešení pro nové podmínky

Zastoupeni byli prakticky všichni přední světoví výrobci robotů a robotických aplikací, jako jsou ABB, Fanuc, Comau, Stäubli, Kuka, Yaskawa, Cloos, Schunk, Universal Robots aj. Takže aspoň stručný pohled na jejich nejzajímavější exponáty:

Největší expozici měla tradičně firma Fanuc, která představila jednak svou novinku v podobě nejvýkonnějšího průmyslového robota na světě s nosností až 2,3 t, tak i jeho ekvivalent v kategorii kolaborativních robotů - model CR 35iA s 35kg užitečným zatížením (zatím rekordní hodnota v této kategorii), a jeho zbrusu nového bratříčka CR-7iA, což je průmyslový spolupracující robot s užitečným zatížením 7 kg a dosahem 550 - 911 mm.

ABB sklízí úspěch se svým kolaborativním robotem YuMi, nasazovaném už v průmyslových provozech, ale na Automatice firma představila i řadu dalších novinek - např. bezpečnostní systém SafeMove2 nebo novou službu Connected Services, proaktivní koncept správy instalovaných robotů pro nadcházejí éru internetu věcí. Zatímco dosud byla robotům často věnována pozornost až v případě, že vyžadovaly opravu nebo byly udržovány podle kalendáře či provozních hodin, technologie Connected Services znamená zásadní systémovou změnu. Jde o službu, která monitoruje provoz robotů a jejich aktuální reálný stav. To umožňuje na základě sledovaných parametrů a kritických procesů zasáhnout ještě před tím, než může v důsledku zanedbání údržby dojít k poruše. Služba bude k dispozici pro všechny nově instalované roboty ABB. Tedy i včetně poslední představené novinky: největšího robota této značky s označením IRB 8700 s nosností 1 t a SCARA robota IRB 910SC.

Inteligentní továrny budoucnosti

V expozici firmy Kuka se mj. představila vize chytré továrny budoucnosti, umožňující - i díky nasazení automatizovaných systémů - vyrábět v průmyslovém měřítku silně individualizované výrobky na základě objednávky odeslané do plně automatizovaného procesu. Jeho součástí jsou kromě IoT a využití cloudových technologií i mobilní robotické platformy, schopné autonomního pohybu ve výrobním areálu, které se dokáží inteligentně vyhýbat překážkám - i lidem.

Další projekt realistického modelu inteligentní továrny připravila ve svém stánku firma Stäubli, která k tomu využila svou novinku - šestiosého robota TX2 v různých modelech a konfiguracích, kdy se v rámci této řady uplatnil poprvé i nový mobilní autonomní robotický systém HelMo.

Letošní veletrh zaznamenal rekordní účast přes 45 000 návštěvníků (což představuje 30% nárůst oproti předchozímu) a 839 vystavovatelů (o 16 % více) ze 47 zemí

K frekventovaným patřila v Mnichově i expozice společnosti Comau, která mimo dvou nových modelů robotů řady Racer5 představila i 5 nových SCARA robotů řady Rebel-S, konfigurovatelných prostřednictvím rozšiřovacího kitu složeného z kabelů a mezikusů pro různé dosahy, s možností doplnit širokou škálou příslušenství. Kromě nich firma prezentovala i unikátní školicí box s vestavěným robotem Racer3. Ten je díky svým rozměrům vhodný pro převážení z místa na místo a díky vybavení videokamerou s externí obrazovkou umožňuje sledovat školení i mimo prostředí boxu většímu počtu zájemců. K nejpozoruhodnějším ukázkám v expozici Comau však patřila prezentace dokumentující, jak bezpečnostní technologie uplatňované u menších kolaborativních robotů mohou být aplikovány i na mnohem větší průmyslové roboty. Ty díky tomu rovněž mohou bezprostředně spolupracovat po boku lidí, bez obvyklých masivních ochranných bariér.

Ve znamení přátelské spolupráce

Zatímco až donedávna byly kolaborativní roboty spíše experimentální záležitostí a exotickou raritou, letos už jich v běžně dostupné nabídce výrobců robotické techniky figurují desítky. Prakticky každá z významnějších značek má ve svém portfoliu nějakého zástupce této kategorie. Podstatná je rovněž skutečnost, že robotická zařízení stále zlevňují, a jsou tak dostupná stále většímu okruhu zájemců a automatizaci i z řad menších a středních firem - na veletrhu byl dokonce prezentován malý dvouosý robot za 1000 eur. V tomto smyslu by tedy nástup nové generace robotů, včetně těch, určených ke spolupráci s lidmi, mohl znamenat skutečně historický mezník, předznamenávající novou éru všeobecné průmyslové automatizace.

Jedním z ústředních témat bylo i Pracoviště 4.0 (Workplace 4.0) jako subsystém všudypřítomného Průmyslu 4.0, kde jsou aplikovány nové výrobní metody a pracovní postupy. V týmu budoucnosti budou spolupracovat člověk a stroj, kdy roboti budou lidem pomáhat a přebírat za ně rutinní a namáhavé operace, aby mohli lidé věnovat více času kreativním úkolům.

Pozoruhodnou ukázku v oblasti kolaborativních robotů předvedla na veletrhu Automatica německá firma KBee, která vyvinula systém velmi nenákladných lehkých průmyslových robotů Franka Emika, schopných vyrábět (jako vůbec první zařízení svého druhu) i samy sebe, a umožňujících tudíž i jejich sériovou výrobu. Svou evropskou premiéru si v Mnichově odbyla i novinka japonské firmy Denso - inovativní spolupracující robot řady HSR s názvem COBOTTA, určený právě pro aplikace Průmyslu 4.0 a IoT.



Josef Vališka, Mnichov
I průmyslové roboty mohou být kolaborativní, jak předváděla firma Comau
I průmyslové roboty mohou být kolaborativní, jak předváděla firma Comau
„Jen ten vrchní je nějakej divnej…“
A ještě fotodokumentaci
Víc informací? Stačilo se zeptat…
Robotic journal