|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Hranice budou střežit robotická auta

ročník 2016 / číslo 01

Izrael nasazuje na hranicích s Gazou poloautomatická auta bez řidiče, která by měla v budoucnu nahradit vojáky zajišťující ochranu hranic židovského státu. Vozy vybavené systémem čtyř kamer a speciálním nástavcem s kamerou snímající okolí v rozsahu 360° monitorují okolí a získávají data, na jejichž základě je řízena i jízda vozidla. V další fázi by se měly objevit tato vozidla i na hranicích se sousedními státy. Podle informací izraelské armády (IDF) fungují robotičtí strážci hranic zatím v poloautomatickém režimu, tzn., že je ještě částečně ovládají lidé (dva střídající se operátoři sledují, zda vůz jede po zadané trase a jaké řeší problémy), ale v budoucnu se počítá s tím, že budou patrolovat zcela samostatně.

Na první pohled sice vypadá jako běžné vojenské auto, nástavby ale napovídají, že ve skutečnosti jde o mobilní strážní robot

Nejde o první takovýto projekt. Izrael zkouší dálkově ovládané hlídkové vozy u hranice s Gazou, ohrožované teroristy z hnutí Hamás, od roku 2008. Původní program využívající speciální obrněný vůz Guardium firmy G-NIUS byl však kvůli technickým nedostatkům zastaven. Současný projekt využívá standardní model vozidla (Ford pick-up F-350 upravený izraelskou zbrojařskou firmou Elbit Systems), na které je možné umístit různé senzory a další vybavení potřebné pro daný účel. V příštím roce by tak mohl např. přibýt do výbavy robotického strážce hranic i zbraňový systém - dálkově ovládaná automatická zbraň řízená lidskými operátory z dohledového centra. Podle jednoho z výrobců samořiditelných aut ale už není problémem ani to, aby zbraně ovládal přímo stroj s umělou inteligencí.

Projekt má podporu armádních činitelů. „Neriskujeme životy našich vojáků, ztrátu robota riskovat můžeme. Navíc nepotřebuje odpočívat, nebojí se střelby a nevadí mu nedostatek světla,“ uvedl pro Jerusalem Post Lior Tarbelsi, odpovědný za robotické zbraně pro izraelské pozemní síly.


Foto: IDF

Robotic journal