|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Inteligentní chapadla pro koboty a smart factory

ročník 2016 / číslo 01
Z dílny společnosti SCHUNK vzešlo nedávno několik uchopovacích novinek, např. chapadlo Co-act JL1, které je celosvětově prvním kolaborativním chapadlem, jež bezprostředně spolupracuje a komunikuje s člověkem a miniaturní chapadlo WSG 25 pro „chytré továrny“.

Klíčovými rysy nového JL 1 jsou flexibilní vnější plášť se zaoblenými hranami, integrovaná ochrana proti ztrátě uchopeného objektu a LED panel jako rozhraní pro komunikaci s lidmi. Chapadlo splňuje již v základním provedení nejkritičtější požadavky na bezpečnou spolupráci člověka s robotem: nikdy neupustí uchopený objekt, stále detekuje kontakt s člověkem a při uchopování nezpůsobí žádné zranění.

Co-act JL1 získal v Německu prestižní ocenění MM Award jako nejvíce inovativní, nový produkt v kategorii „Manipulace & uchopovací technika“

Bezpečný pohon umožňuje široké spektrum uchopovací síly a zároveň zajišťuje funkční bezpečnost. Pokud je proces přerušen, např. nouzovým zastavením, je zajištěno bezpečné uchopení dílu. Pomocí senzorů chapadlo stále sleduje faktory svého okolí a zpracovává data pomocí integrovaného softwaru. Pokud dojde k nechtěnému kontaktu s člověkem, automaticky se omezí uchopovací síla. Pomocí speciálně vyvinutých uchopovacích technik upravuje sílu čelistí v prstech v reálném čase podle toho, zda uchopí díl nebo lidskou ruku. Při vývoji byla základem stávající bezpečnostní norma (DIN EN ISO 10218) a zohledněny také požadavky budoucí normy (DIN EN ISO 20218) na bezpečnost průmyslových robotů.

Výrobce navrhl chapadlo také jako komunikační nástroj mezi řídicím systémem a obsluhou. LED světla a odpovídající barevné kódování informují o tom, zda je systém připraven k provozu a zda je uchopen správný díl. Do budoucna by měla chapadla Co-act umožňovat komplexní souhru různých senzorů a bezpečnostních mechanismů, jako je např. síla měřicí čelisti a vizuální kontrola, stejně jako povrchy z taktilních a kapacitních snímačů nebo proudem regulovaná síla.

Robotic journal