|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Mechaničtí pavouci vytvářejí místo sítí 3D objekty

ročník 2016 / číslo 01
Unikátní robotický pavouk, kterého vyvinuli výzkumníci vývojového oddělení Siemens Corporate Technology v v americkém Princetonu, funguje jako chodicí 3D tiskárna.

Autonomní roboti SiSpis (Siemens Spiders) jejichž mobilitu zajišťují nohy s klouby připomínající pavoučí končetiny, které daly robotům i jejich název, pracují v týmech a jejich tvůrci si od nich slibují, že by v budoucnu měli umožnit společně postavit i velké struktury, jako jsou karoserie vozidel nebo trupy letadel či lodí. Práce na tak velikých objektech by ovšem vyžadovala spolupráci celých rozsáhlých skupin, které by mohly zahrnovat až několik stovek samostatně operujících pavoučích robotů. A právě to je cílem princetonských vývojářů, kteří pracují na koordinaci a optimalizaci robotických týmů.

Každá tištěná oblast je rozdělena do vertikálních boxů, díky čemuž mohou roboti spolupracovat a vytvářet i velmi složité tvary. Pro plánování dělby práce jsou klíčové speciálně vyvinuté algoritmy, které umožňují multi-tasking robotických tiskáren, takže např. dvě autonomní zařízení mohou v jeden okamžik pracovat na jednom detailu.

Své bezprostřední okolí roboti rozpoznávají s pomocí kamer a laserových skenerů, jimiž jsou vybaveni. V případě, že stroj narazí na nějakou překážku, vyhne se jí. Pokud robotu začne docházet energie z baterií, dokáže si sám najít cestu k dobíjecí stanici, kde svá data přenese do dobitého zařízení. To pak v procesu 3D tisku pokračuje přesně v místě, kde byl přerušen.


Foto: Siemens

Robotic journal