|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Minichapadlo pro „chytré továrny“

ročník 2016 / číslo 01
Pro použití v „chytrých továrnách” (Smart Factory) musí uchopovací systémy být libovolně nastavitelné, citlivé a disponovat možností bezprostředně komunikovat s nadřazeným řídicím systémem.

Proto bylo vyvinuto miniaturní chapadlo WSG 25 speciálně pro použití na malých robotech a v kompaktních portálových systémech. Jeho délka je pouhých 100 mm.

Pozici prstů i uchopovací sílu chapadla lze u každého zdvihu individuálně nastavit a nepřetržitě monitorovat. Tímto způsobem lze zajistit procesně stabilní manipulaci i s křehkými malými díly. Speciálně vyvinutá řemenová kinematika umožňuje vysokou rychlost prstů až 400 mm/s, a tím i krátké časy taktů.

Stejně jako všechna dvouprstá paralelní chapadla řady WSG, lze i toto minichapadlo uvést do provozu jednoduše přes Ethernet TCP/IP, chapadlo je vybaveno průmyslovým konektorem M8. Standardně je webový server již předinstalován v chapadle a může být využit i pro vzdálenou diagnostiku a k odeslání stavových e-mailů.

Integrované řízení spotřeby energie zajišťuje energeticky velmi efektivní práci chapadla. Zdvih na prst je 32 mm, maximální hmotnost dílu 300 g. Uchopovací síla může být individuálně nastavená mezi 5 a 20 N na cyklus.

Gabriela Prudilová
Robotic journal