|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Plastová hřídel pro šestiosé roboty

ročník 2016/číslo 01
Pro nízkonákladovou průmyslovou automatizaci rozšířila firma igus svou stavebnici robolink o další článek: hřídelový pohon pro lehčí robotická ramena.

Modulární stavebnicový systém využívající prvky z odolného plastu umožňuje tvorbu cenově velmi zajímavých řešení pro automatizaci. Díky jednoduchému online konfigurátoru robotických článků mohou uživatelé nenákladně sestavovat roboty a automatizovat jednoduché úlohy.

Stavebnice robolink-D umožňuje sestavovat dostupné individuální robotické systémy. Jednotlivé klouby v různých rozměrech jsou přímo poháněny motorem. Nyní výrobce představil další komponenty umožňující např. kombinovat motory a klouby v různých zástavbových velikostech s běžnými ovládáními pro kompletní 6osé nízkonákladové roboty z plastu a hliníku - konkrétně kompletní 6osou ruku s hřídelovým pohonem. Nový hřídelový motor lze např. snadno nasadit jako šestou osu robotické ruky, tedy jako radiálně se pohybující spojení mezi rukou a uchopovačem. Nabízen je ve dvou zástavbových velikostech jako samostatný komponent nebo s krokovým motorem Nema17, resp. s Nema23. Hřídelový pohon má výhodu, že nemá téměř žádnou vůli a tím zajišťuje přesné nastavení při plynulém chodu. Je velmi kompaktní s vysokým převodním poměrem. Pohon se skládá z vnějšího a vnitřního ozubeného věnce z vysoce výkonného plastu iglidur, který je flexibilní, ale zároveň velmi odolný proti opotřebení.

Hřídelový motor lze nasadit jako šestou osu robotické ruky, tedy jako radiálně se pohybující spojení mezi rukou a uchopovačem

Ze srovnatelného plastu jsou vyrobena i šneková kola pro nové převodové poměry 1:30 a 1:70 pro robolink-D šnekový pohon, pro které nabízí firma rovněž oddělitelnou variantu motoru a kloubu. Oba komponenty jsou spojeny hliníkovým profilem - výsledkem je lepší rozdělení zatížení na ose a schopnost uzvednout větší břemeno. Nový univerzální adaptér umožňuje umístění různých uchopovačů na robolink D-klouby. Stavebnice je navíc doplněna o online konfigurátor, se kterým si může uživatel sestavit svoje D-klouby a nakonfigurovat cenově výhodné robotické ruce.



Petr Kostolník

Foto: igus
Robotic journal