|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Robotické rameno powerball

ročník 2016 / číslo 01
I když je značka Schunk proslulá zejména jako dodavatel uchopovacích a upínacích systémů, nemenší úspěchy slaví díky pokročilým mechatronickým řešením i na poli robotiky.

Vyspělý robotický systém umožňující bezprostřední spolupráci s lidmi nabízela firma Schunk ještě předtím, než kolaborativní roboti přišli do módy. Robotické rameno Powerball-Lightweightarm LWA 4 se šesti stupni volnosti je už svým provedením designový klenot mezi obdobnými systémy, ale stejně tak nezaostává ani svými konstrukčními a výkonovými parametry - je obratné, silné a velmi přesné. Jeho zvláštností, kterou se odlišuje od konkurenčních řešení, je kloubová mechanika. Rameno je tvořeno trojicí speciálních kulovitých kloubů, tzv. Powerballů, které dokáží rotovat ve dvou osách. To propůjčuje ramenu mimořádnou obratnost. Do kulovitých pohonů je integrována kompletní řídicí a regulační elektronika, všechny přívody pro chapadla a nástroje jsou zabudované uvnitř modulu, tudíž na povrchu robotické jednotky nejsou žádné rušivé elementy.

LWA 4 má vysoký krouticí moment a nízké časy cyklu a svým poměrem mezi vlastní hmotností a užitečným zatížením 2 : 1 se řadí k robotickým ramenům s největší hustotou výkonu na světě. Rameno o vlastní hmotnosti 12 kg tak může dynamicky manipulovat s až 6kg objekty, a to v prostoru operačního dosahu přes 70 cm, s opakovatelnou přesností 0,06 mm, která zajišťuje vysokou stabilitu procesu i pro náročné měřicí a testovací operace.

Díky kompaktní konstrukci lze s ramenem manipulovat snadno i v úzkých prostorách. Inteligentní konstrukce systému zabraňuje drticím a střižným pohybům a tím je rameno Powerball-Lightweightarm LWA 4 bez problémů použitelné i v bezprostřední blízkosti lidí. Pozice, rychlost a moment jsou flexibilně regulovatelné.

Rychlovýměnným řešením s integrovaným průchodem signálů lze uchopovací systém uvést do provozu snadno pomocí funkce Plug & Performance. Díky integrované inteligenci, univerzálním komunikačním rozhraním a kabelové technice pro přenos dat a napájení může být rameno začleněno do stávajících řídicích konceptů. Manipulátor lze navíc doplnit o průmyslové robotické řízení s integrovaným řídicím systémem CoDeSys. Ručním ovladačem s dotykovým displejem jej lze lehce učit nebo instruovat. Rameno doplňuje neméně unikátní robotická 5prstá ruka, která velikostí, formou a pohyblivostí dokonale kopíruje anatomii a schopnosti lidské. K dispozici je - podobně jako v „lidském” provedení - levá nebo pravá ruka, která může být definovanými rozhraními SVH připojená k běžným průmyslovým a lehkým robotům. Pomocí celkem 9 pohonů může jejích 5 prstů vykonávat různé uchopovací operace, přičemž elastické plochy na předních článcích prstů zajišťují bezpečné držení uchopovaných objektů.

Petr Kostolnik
Robotic journal