|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Trh průmyslových robotů zaznamenává rekord

ročník 2016 / číslo 01
V roce 2015 překročil počet průmyslových robotů prodaných po celém světě poprvé číslo 240 000 a výrazně se tak přiblížil čtvrtmilionové hranici. Tato hodnota odpovídá globálnímu meziročnímu nárůstu 8 %. Největší poptávka byla opět zaznamenána v automobilovém průmyslu, ale roboty se dynamicky plní i další průmyslová odvětví, v nichž nacházejí automatizované výrobní systémy stále širší uplatnění.

Od počátku nového milénia byly po světě podle informací z prodejních statistik instalovány už více než dva milióny robotů a analytici předpokládají, že robotika na trzích po celém světě nadále poroste.

Prodejní rekordy atakují novou hranici

Nejvyšší poptávku po průmyslových robotech vykazuje ve srovnávacích statistikách nadále Čína, kde se tržby zvýšily o 16 %. Čína tak upevnila svou vedoucí pozici světové jedničky v celosvětových prodejích - tamní trh dosáhl 66 000 robotů (včetně těch prodaných místními čínskými dodavateli). Celkové tržby v Číně byly nicméně nižší než 30 %, což je hodnota, kterou předpokládaly původní prognózy Mezinárodní federace robotiky (IFR). Poptávka v Asii, s výjimkou Číny, zůstává však se 78 000 prodanými roboty na vysoké úrovni.

Rovněž prodej průmyslových robotů v Evropě rostl rekordním tempem - téměř o desetinu (9 %) na bezmála 50 000 jednotek, přičemž region východní Evropy, s růstem o 29 %, je jedním z vůbec nejrychleji rostoucích regionů po celém světě. Také nástup robotů na severoamerickém kontinentu lámal loni rekordy: ve Spojených státech, Kanadě a Mexiku bylo v roce 2015 instalováno celkem 34 000 prodaných kusů, což představuje meziroční nárůst o 11 %.

Z hlediska typů robotů a jejich rozšíření podle kategorie aplikací dominují kloubové roboty, které jsou zdaleka nejprodávanějším typem. Pestrá škála aplikací, v nichž jsou nasazeny ve spojení s širokou škálou dostupných modelů, pomohla zvýšit prodeje tohoto typu robotů napříč všemi regiony na více než 150 000 ks v roce 2015 (CAGR 2010 - 2015 = +16 %), což představuje nový rekordní milník. Od roku 2000 tak bylo podle prodejních statistik celkem po světě instalováno už více než dva miliony (konkrétně 2 026 000) robotů!

Milion nových robotů v příštích letech

Tempo automatizace čtvrté průmyslové revoluce se zrychluje: Do roku 2018 by do služby v továrnách po celém světě mělo nastoupit kolem 1,3 milionu průmyslových robotů. Ve vysoce ziskovém automobilovém odvětví vzrostly globální investice do průmyslových robotů v průběhu jediného roku (2013 - 2014) o rekordních 43 %. Podle informací ročenky 2015 World Robot Statistics, vydávané Mezinárodní federací robotiky, činí nyní mezinárodní tržní hodnota trhu pro robotické systémy z pohledu napříč odvětvími zhruba 32 mld. amerických dolarů.

Klíčovým ukazatelem výkonnosti pro změření aktuálního stupně automatizace v rámci mezinárodních trhů je robotická hustota (viz graf): Např. průměrná celosvětová robotická hustota v průmyslových výrobních odvětvích představuje hodnotu 66 robotických jednotek za 10 000 zaměstnanců. Celkem 21 zemí má nadprůměrnou robotickou hustotu, přičemž více než polovina z těchto vysoce automatizovaných zemí se nachází v Evropské unii (14 zemí), k dalším patří tři asijské ekonomiky (Jižní Korea, Japonsko, Tchaj-wan) a USA s Kanadou.

Současným globálním lídrem v oblasti průmyslové robotizace je Jižní Korea, jejíž robotická hustota převyšuje celosvětový průměr o sedminásobek (478 jednotek), následovaná Japonskem (315 robotů na 10 000 pracovníků) a Německem (292 robotů). Spojené státy se 164 roboty na 10 000 pracovníků zaujímají v současné době sedmé místo ve světovém žebříčku.

Čína: probouzející se obr

Čína je s 36 jednotkami na 10 000 zaměstnanců v současné době na 28. místě, v rámci celkových globálních statistik je zhruba na stejné úrovni jako Portugalsko (42 robotů) nebo Indonésie (39 robotů). Nicméně zhruba před 5 lety odstartovala Čína ambiciózní program zvyšování automatizace svých továren, jehož cílem je změna statu quo. Čína, která již dováží velké množství průmyslových robotů, je už dnes největším světovým trhem pro průmyslové roboty, ale zaostává za konkurenty v poměru robotů na zaměstnance. Čínská vláda 16. března schválila novou pětiletku pro čínskou ekonomiku, která údajně zahrnuje i iniciativu, jež bude mít k dispozici miliardy jüanů pro výrobce, aby upgradovali své technologie s využitím moderních strojů a robotů. Vláda také plánuje vytvořit po celé zemi desítky inovačních center k prosazování pokročilých výrobních technologií.

Dosud nikdy předtím se v Číně neprodalo během jednoho roku tolik robotů jako v roce 2014 (57 100 jednotek) a boom pokračuje v nezmenšené míře i letos, takže pokud se nemýlí prognózy analytiků, bude v roce 2018 více než třetina průmyslových robotů instalovaných po celém světě nasazena právě v Číně.

„Robotický boom nastoluje důležitý milník v realizaci čtvrté průmyslové revoluce," říká Joe Gemma, prezident Mezinárodní federace robotiky. „S jejich digitálním rozhraním lze průmyslové roboty bez problémů integrovat do síťových struktur chytrých továren. To je výhoda využívána vysoce automatizovanými ekonomikami a zeměmi, které přijaly nové průmyslové zaměření. Další impuls přichází v podobě technologického průlomu ve spolupráci člověk-robot: Robotické pracovníky bude v budoucnu možné nalézat pracující bok po boku s lidským personálem, pomáhá nahradit tradiční, rigidní výrobní procesy flexibilními strukturami.

V instalacích robotů vedou automobilky

Na zapojování robotů do výroby má výrazný vliv zejména vývoj v USA. Tamní ekonomika je jedním z předních tahounů v globálním rozvoji automatizace - především automobilový sektor - nakupuje každého druhého průmyslového robota.

Do roku 2018 poroste počet prodaných průmyslových robotů v průměru nejméně o 5 % ročně, na nový rekord 31 000 jednotek (oproti 26 202 v roce 2014). Asi polovina z nich bude instalována výrobci automobilů a jejich dodavateli. Poměřováno ukazatelem robotické hustoty (tzn. počtem průmyslových robotů na 10 000 zaměstnanců), je podle ročenky IFR pro rok 2015 automobilový průmysl USA s 1141 jednotkami již na třetím místě mezi národními ekonomikami světa po Německu (1149 jednotek) a Japonsku (1414 jednotek).

V nedávno zveřejněné výroční zprávě předsedy amerického Kongresu o stavu ekonomiky, Bílý dům zdůrazňuje ústřední roli robotiky, která hraje v ekonomice růstu Spojených států významnou roli. Proto, pokud jde o technologie a inovace, se zvýšené nasazení robotů - vedle digitální komunikační technologie - ukazuje být rozhodujícím faktorem úspěchu v robustním růstu výroby v USA.

Nejrychlejší tempo modernizace v rámci sdružení NAFTA (North American Free Trade Agreement), kam patří USA, Kanada a Mexiko, vykazuje v současné době automobilový průmysl - více než polovina (55 %) z celkové poptávky po průmyslových robotech pochází ze samotného sektoru automotive. U automobilek je instalována čtvrtina z těchto jednotek - což je vůbec největší poptávka jakou lze nalézt v dodavatelském průmyslu. Snaha o automatizaci už běží u automobilek naplno 5 let. USA zažívají velmi intenzivní investice do technické obnovy domácího zpracovatelského průmyslu s cílem zlepšit konkurenceschopnost a částečně i posílit kapacity ze zahraničí.

Automobilový dodavatelský průmysl tak dává silný impuls k zavedení robotické technologie v Severní Americe. Investice v rámci NAFTA rostly od roku 2010 zhruba o 40 %. Podle prognóz bude růst nadále pokračovat i v příštích letech. Primárními tahouny průmyslových investic do robotů mezi dodavateli automobilového průmyslu jsou nové standardy kvality, energeticky účinnější výroba a nové materiály. „Je zřejmé, že automobilový průmysl i nadále bude vytvářet tlak na inovace v dodavatelské základně pracující na lepší kvalitě, flexibilitě a optimalizaci procesů, aby automatizační technologie splňovaly deklarované požadavky, stejně jako rychlejší dodávky a adaptaci na dynamické prostředí," říká Joe Gemma.

Zdroj: IFR
Robotic journal