|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Zaostřeno na automatické skladové vychystávání

ročník 2016 / číslo 01
Mezi malou, ale dynamicky rostoucí skupinu robotických firem zaměřených na automatizaci skladů, a systémy, které pracují s lidmi na vyřízení objednávky, patří americká společnost IAM. Magazín Robotics Business Review ji zařadil mezi padesátku TOP světových robotických firem snažících se revolucionizovat skladové procesy.

Klíčem k tomu mohou být právě autonomní robotické systémy určené pro oblast skladové manipulační techniky a logistiky. Obecně platí, že v moderních (polo)automatizovaných skladech jsou zpravidla využívány chytré mobilní platformy, které mohou samostatně dopravovat zboží z jednoho místa na druhé, zatímco lidé i nadále provádějí nejnáročnější část: vybírání položek z polic. V podstatě roboti lidem spíše uvolňují ruce pro to, aby se nemuseli zabývat přepravou a mohli se v ještě větší míře zaměřit na vychystávání skladových položek. V ideálním případě by vychystávání pomocí robotů bylo rovněž možné, ale je zde obtížný problém ohledně citlivosti, plánování pohybu a tras a samotné manipulace. A dostat robota do formy použitelné pro takovéto řešení, aby spolehlivě fungoval rychlostí, jakou při těchto operacích dosahují lidé, aby jim uvolnil ruce pro jiné činnosti, je stále ještě velmi obtížné. Nicméně i v této oblasti už se situace začíná měnit.

Startupová firma IAM Robotics založená v roce 2012, byla jednou z prvních, která se na tento problém zaměřila na komerční úrovni. Vyvinula autonomní mobilní vychystávací roboty nazvané Swift, které tvoří kolová základna osazená robotickým ramenem Fanuc s užitečným zatížením 7 kg a přísavka, která může dosáhnout 45 cm do regálů. Výškově nastavitelný vozík může operovat mezi policemi v rozmezí 7,5 a 215 cm, a autonomně transportovat mezi různými pozicemi náklad o hmotnosti až 22,5 kg. Podle výrobce může robot samostatně operovat ve skladu a je "schopen vychystáváni rychlostí na úrovni člověka," tj. 200 ks za hodinu. Jak uvádí zakladatel a CEO IAM Robotics Tom Galluzzo, robot místo dynamického výpočtu nejlepšího způsobu, jak vybrat každou položku, kolem níž projíždí, dotazuje databázi, tvořenou položkami, které již byly zkontrolovány ve 3D, modelovány a analyzovány pro nejlepší možnou uchopovací strategii.

IAM Robotics v současné době provádí pilotní projekt s družstvem Rochester Drug Cooperative, což je jeden z největších distributorů prostředků zdravotní péče ve Spojených státech. RDC testuje roboty Swift spolu s technologií sledování skladového inventáře a softwaru pro správu vozového parku, rovněž vyvinutými IAM.

/IAM/
Robotic journal