|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Zelení fešáci z rodiny Fanuců

ročník 2016 / číslo 01
I když je značka Fanuc obvykle typická výraznou žlutou barvou svých robotů, její nejnovější modely určené pro přímou spolupráci s lidmi se odlišují na první pohled sytě zeleným barevným provedením. Má evokovat přátelský vztah k přírodě - i k lidem.

Fanuc se na rozdíl od výrobců kolaborativní techniky jako ABB, Universal Robot, Kuka či Yaskawa, kteří se zaměřili na vývoj speciálních robotů pro spolupráci s lidmi, rozhodl jít jinou cestou. Podobně jako firma Stäubli vsadil v tomto směru na úpravy svých osvědčených modelů a modifikuje pro přímou spolupráci s obsluhou standardní průmyslové roboty.

Nejsilnější ve své třídě

Kromě největšího užitečného zatížení zeleného siláka jsou dalším trumfem jeho rozpoznávací schopnosti

Šestiosý kooperativní robot CR-35iA se honosí přídomkem „jediný spolupracující robot s užitečným zatížením 35 kg na světě” a veřejnosti se poprvé představil vloni. Vysoká hmotnost nákladu, který dokáže uzdvihnout a dlouhý operační dosah ramene však nepředstavují v tomto případě riziko pro lidi, kteří budou pracovat v okolí robota, jak potvrzují i certifikáty bezpečného provozu. Robot je vybaven silovými snímači a kabátkem v podobě obložení z měkké pryže, které spolehlivě zabraňují riziku, že by mohlo dojít ke zranění člověka. Když obsluha potřebuje více prostoru, může robota jednoduše odstrčit. Výhodou je i jednoduché a flexibilní programování. Nevyžaduje znalost speciálního nastavování a složitých programovacích jazyků - stačí ho prostě vést a učit.

Dalším trumfem zeleného siláka jsou jeho rozpoznávací schopnosti - vidí prostřednictvím snímače Vision Sensor nebo 3D Area Sensor. Zařízení osazené druhým ze zmíněných senzorů umožňují dokonce vybírat ze zásobníků náhodné díly a podávat je. Dokáže navíc spolupracovat i se softwarovým řešením třetích stran a fungovat tak i se systémy vidění od jiných firem než Fanuc.

Mladší „zelenáči”

Relativně nedlouho poté, co firma uvedla na trh svou první vlaštovku v oblasti kooperativních robotů - model s označením CR-35iA - rozšířil řadu zelených robotů další model - kompaktní CR-7iA s užitečným zatížením 7 kg.

Stejně jako v případě prvního kolaborativního modelu vychází i mechanika CR-7iA z osvědčených předchůdců stávající řady robotů Fanuc. V tomto případě posloužila jako základ řada LR Mate. Prototyp zařízení v akci si mohli prohlédnout návštěvníci expozice této firmy např. na červnovém veletrhu Automatica v Mnichově, kde vzbudil rovněž značný zájem, podobně jako o rok dříve jeho starší a silnější bráška. A na americkém trhu se na veletrhu IMTS premiérově představil i nejmenší člen zelené rodiny CR-4iA, jehož označení charakterizuje nosnost 4 kg.

Loňské představení nejsilnějšího kolaborativního robota CR-35iA přitáhlo zájem firem v řadě různých průmyslových odvětví, protože jeho výkonové parametry, konkrétně užitečné zatížení až do hmotnosti 35 kg, představovaly nejvyšší hodnotu nabízenou v této kategorii zařízení.

Autor: Petr Kostolník
Foto: Fanuc
obr1- Silové snímače modelu CR-35iA a měkké obložení spolehlivě zabraňují riziku zranění osob v blízkosti robota
obr1- Silové snímače modelu CR-35iA a měkké obložení spolehlivě zabraňují riziku zranění osob v blízkosti robota
obr2- Robot vidí prostřednictvím snímače Vision Sensor nebo 3D Area Sensor
obr3- Mladší sourozenci CR-7iA a CR-4iA
Robotic journal