|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Žlutí rekordmani

ročník 2016/číslo 01
Poté, co se v barvách firmy Fanuc představil nejpřesnější robot na světě, vytáhl japonský výrobce další trumf. Nedávno uvedený model M-2000iA/2300, který se v Česku premiérově představí na MSV v Brně, nese kromě svého typového označení také přídomek nejsilnějšího robota, jaký je momentálně na světovém trhu k dispozici.

Roboty FANUC mají stěžejní podíl na trhu průmyslových robotů a patří mezi nejvyspělejší na světě. Kromě manipulace s těžkými materiály dělají různé druhy práce od svařování až po např. vyřezávání vrtulí supertankerů. Velké uznání (o čemž svědčí počty prodaných a instalovaných jednotek) si vydobyly zejména robustní průmyslové roboty pro náročné operace a manipulaci s těžkými objekty.

Robot, který uzdvihne i celé auto

Průmyslové roboty disponují obecně velkou silou, novinka firmy Fanuc s označením M-2000iA/2300 však nabízí skutečně extrémní parametry. Nejnovější přírůstek rodiny žlutých robotů jde ještě za hranice možností svých kolegů. Číslo 2300 charakterizující jeho nosnost jej posouvá na absolutní špičku mezi zařízeními této kategorie. Není pro něj žádný problém uzvednout nejen už původně rekordních 1,7 t, ale ještě téměř o polovinu větší zátěž - rovnou 2,3 t. V současné době tak M-2000iA/2300 drží primát nejsilnějšího robota na světě. Může tak zvedat třeba masivní odlitky a usazovat je do upínacích přípravků strojů, nebo zvedat součásti velkých vozů, což mu otevírá dveře k využití např. v automobilovém průmyslu. Je schopen díky svému velice silnému zápěstí transportovat i celý automobil - jeho užitečné zatížení je o celých 135 % vyšší, než u jeho předchůdce M-2000iA/1700L. Také rameno tohoto nejsilnějšího robota, které má mimořádně velký akční rádius, je otočné o 330 st., tedy prakticky dokola kolem své osy a dosáhne až do vzdálenosti 3734 mm. Kromě horizontálního dosahu téměř 4 m nabízí robot vertikální dosah do výšky až 4,6 m, a dokáže obsáhnout vzdálenost až 533 mm pod jeho základnou, což je důležité když je robot namontován na podstavec nebo funguje na trati. Verze 2000iA s dlouhým ramenem je schopna dosáhnout ve vertikálním zdvihu dokonce výšky až 6,2 m. Robot může pracovat na velkém pracovním prostoru s vysokým stupněm přesnosti, ale díky štíhlému designu ramene má i přes svou velikost dobrý přístup do těsnějších prostor.

Nejnovější přírůstek rodiny žlutých robotů jde za hranice dosavadních možností a uzvedne až 2,3 t

S využitím funkčních balíčků, jako je např. DCS (Dual Check Safety) mohou být těžkotonážní roboty M-2000iA použity jako alternativa konvenčních manipulačních jeřábů nebo zdvihacích zařízení v průmyslových provozech. Pro výrobní firmy se tak otevírají zcela nové možnosti, protože robot je rychlejší a pružnější než např. jeřáb.

Něžný silák

Kromě toho, že je M-2000iA/2300 silný a přesný, je při operacích i s velkými a těžkými objekty překvapivě jemný, což eliminuje riziko poškození výrobního materiálu. Tím zajišťuje nejen bezpečnou manipulaci s těžkými předměty, ale umožňuje i snížit provozní náklady.

Velkou výhodou nového robota, stejně jako řady M-2000 obecně, je mj. jejich vysoká životnost a spolehlivost. Ta je daná kromě použití prověřených odolných a kvalitních materiálů pro jeho výrobu také tím, že veškeré komponenty prošly rozsáhlými testy zaručující nejvyšší kvalitu. Proto je model M-2000iA/2300 schopen nepřetržité práce v řádu tisíců hodin.

Kromě svých úctyhodných výkonových parametrů se robustní model může pochlubit i mimořádnou odolností, umožňující jeho provoz i v drsném průmyslovém prostředí. Jeho robotické rameno a zápěstí je totiž prachuvzdorné a voděodolné (krytí IP67), takže, jak zdůrazňuje výrobce, riziko jeho poškození vlivem prostředí je i v podmínkách, které běžným robotům příliš nesvědčí, téměř nulové. Díky kvalitnímu vzduchovému chlazení motorů zvládne bez problémů i vysoké zatížení a intenzivní pracovní cykly.



Petr Kostolník

Foto: Fanuc
Rodina siláků - robotické rameno nejsilnějšího M-2000iA/2300 dosáhne do téměř čtyřmetrové vzdálenosti
Robotic journal