|Aktuality|Zajímavosti|Menu

A jedeme dál, držte si klobouky

ročník 2017/číslo 01
Po necelém půlroce je na světě další vydání Robotic Journalu.

Ve světě informačních technologií, mobilních telefonů nebo automobilů je půl roku dlouhá doba. Na trh přicházejí stále další a další novinky - zbrusu nové modely, nové verze produktů již uvedených na trh, představují se koncepty a řešení pro budoucnost. Ale co ve světě robotů a automatizace? Tam plyne čas přece jen trochu jinak než a u „spotřebních” záležitostí - děje se toho málo nebo hodně? I když se to na první pohled možná nezdá, i zde pokračuje vývoj rychlým tempem a od doby, kdy jste dostali Robotic Journal do rukou poprvé, se rovněž v robotické branži událo poměrně dost věcí, které by vám neměly uniknout.

O mnoha z nich si samozřejmě budete moci přečíst i na následujících stránkách. Např. Evropský parlament se začal zabývat otázkou, zda mají mít i roboti svá práva, a pokud ano, jaká? V únoru schválil usnesení, že legislativní rámec pro roboty je potřebná záležitost a unijní orgány na něm mají začít urychleně pracovat. Obdobný nedostatek odpovídající aktuální legislativy mimochodem pociťuje i oblast létajících robotů - dronů, které nyní prožívají doslova boom, ale v mnoha ohledech začínají být na obtíž - a tak ještě rychleji než nová pravidla upravující jejich provoz, vznikají systémy na jejich odstranění z oblohy - ale o tom až příště. Český institut robotiky a kybernetiky ČVUT (a tím i český robotický výzkum) dostal k dispozici nové moderní sídlo a od jara v něm začíná oficiálně fungovat. Řada firem má nové produkty...

Kromě novinek a zajímavostí, které obohatily oblast automatizace a robotiky v poslední době, najdete na následujících stránkách i první část tematické sekce zaměřené na jedno z hlavních praktických využití průmyslových robotů, které v moderních automatizovaných továrnách nabývá na významu - svařování. Pokračování této tematické sekce včetně představení posledních novinek z této oblasti si budete moci přečíst v příštím vydání časopisu. Stejně tak v něm bude mít své místo reportáž z letošního ročníku Hannoverských veletrhů, kde je podstatná část tohoto největšího komplexu průmyslových veletrhů na světě věnována právě automatizaci a robotice. A také - jak jinak - Průmyslu 4.0 a Internetu věcí, který je jeho podstatnou součástí. Ovšem pozor: není vše zlato, co se třpytí a kromě nepopiratelných výhod, které fenomén IoT přináší, začínají také pěkně vystrkovat růžky jeho stinné stránky. Jak vidíte, i ve světě, kde hlavní slovo nemají lidé, ale automaty a umělá inteligence, se toho děje opravdu hodně. Přinejmenším dost na to, aby další vydání Robotic Journalu vyrazilo do světa ještě dříve, než jsme původně pokládali za dostačující dobu. Můžete se na něj těšit už v létě, ještě před podzimním vydáním, se kterým se setkáte na letošním MSV v Brně.



Josef Vališka, šéfredaktor

Robotic journal