|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Automatizace na veletrhu Amper

ročník 2017/číslo 01
Na jubilejní 25. ročník specializovaného veletrhu Amper se v letošním roce přihlásilo 600 vystavujících firem z 22 zemí světa. Tato největší středoevropská veletržní akce v oborech, jako je energetika a elektrotechnika a s nimi související automatizace přilákala v loňském roce téměř 50 tisíc návštěvníků.

Brněnské výstaviště se od 21. do 24. března stane pro odborníky dějištěm technologických novinek, inovací a obchodních kontaktů. Hned v úvodní den veletrhu se uskuteční tradiční soutěž o nejpřínosnější exponát - ZLATÝ AMPER, který každoročně vyhlašuje pořadatelská agentura Terinvest.

V krátkosti nabízíme orientační přehled nejzajímavějších vystavovatelů a jejich exponátů pro dynamicky se rozvíjející oblast automatizace.

Autocont Control Systems - představí novou generaci HMI produktové řady operačních panelů X2 od firmy Beijer Electronics. Kombinuje skvělý poměr cena / výkon. Panely jsou vhodné jak do Low-Cost tak do High-End aplikací, kde je potřeba skloubit výkon a funkcionalitu.

AXIMA - ve své expozici vyzdvihne chytrou alternativu SmartMONITOR systému MDC pro průmyslové podniky, pro snadné získání spolehlivých dat k optimalizaci výrobních procesů. Z optických snímačů vyniká série BlueLight (snímače s modrým světlem) a světově unikátní snímače F10 s modrým světlem a potlačením pozadí v subminiaturním formátu.

B+R automatizace - největší letošní novinkou firmy je SuperTrak - nová generace mechanických pohonů. Tento transportní systém umožňuje pokročilé koncepty výroby pro flexibilní a efektivní výrobu v jakékoliv velikosti série. Další novinkou je systém X90 pro mobilní automatizaci. Srdcem systému je výkonný kontrolér s kartou obsahující 48 multifunkčních vstupů/výstupů.

Danfoss - jednou z uváděných novinek je extrémně výkonné a kompaktní provedení frekvenčních měničů výkonové řady 315-560 kW v napěťovém rozsahu 380-500 V a řady 355-800 kW v napěťovém rozsahu 525-690 V. Nabízejí snadnější instalaci, uvádění do provozu i obsluhu.

Festo - Ve svém stánku představí pohony EMCA s integrovanou mechanikou a elektronikou, včetně softwaru a ovladače motoru. Jako další bude sada pro lisování pomocí servomotorů YJKP, díky které lze kompletně osadit a oživit lisovací přípravky až do 17 000 N hotovou sestavou včetně rychlého a přesného sběru dat, aniž by byla potřeba pomoc odborníků. Do třetice seznámí návštěvníky s novým oborem v elektrických pohonech - OMS. Lze využít kompletní sadu mechaniky, motoru, kabelů a ovladače motoru, přitom k oživení servopohonu postačí jen vyplnit tabulku s požadovanými pohyby v internetovém prohlížeči.

ifm electronic - jeho chloubou bude malý externí displej DP2200 pro aplikace Průmysl 4.0 k monitorování analogových hodnot s funkcí převodu signálu, kdy je mezní hodnota převedena z analogového signálu na digitální IO-Link.

Murrelektronik CZ - na pomyslném piedestálu expozice této společnosti ze Stodu u Plzně bude systém Mico Pro. Jde o zcela nový inovativní systém zajišťující sledování proudu. Modulární konstrukce umožňuje přizpůsobit systémy přesně konkrétní aplikaci, což poskytuje příznivý poměr nákladů a užitku při minimální úspoře prostoru. Patentované vypínací chování zajišťuje maximální disponibilitu stroje, integrovaná koncepce pro distribuci potenciálu výrazně redukuje elektroinstalaci v rozvaděči. Mezi další přednosti patří signalizace mezní zátěže, díky níž Mico Pro cíleně vypíná chybové kanály, aby se zabránilo úplnému výpadku a zajistila se vysoká disponibilita stroje.

TECON - představí operátorský panel cMT3090, který je kombinací výkonného průmyslového panelu s dotykovou obrazovkou a serverem cMT-SVR-100. Zobrazuje vizualizaci ze serveru a současně má všechny vlastnosti a schopnosti konektivity serveru cMT-SVR-100 včetně možnosti připojení dalších vizualizací na zařízení s iOS, Android a Windows PC. Dalším zařízením je cMT-G01, univerzální IIoT brána Průmyslu 4.0 pro optimální řešení přenosu a integraci informací.

TG Drives - nabídne řídicí systém TGMmini. Jde o hardwarově optimalizovanou verzi počítačově orientovaného řídicího systému TG Motion, který firma vyvíjí již více než 15 let. Systém zajišťuje současnou funkci dvou procesů - real-time řízení (SoftPLC) a vizualizaci (HMI).

ELVAC - bude vystavovat průmyslový počítač TANK-860-QGW s integrovaným operačním systémem QNAP NAS QTS, kterým cílí na prolomení stereotypu IPC systémů, jež v budoucnu nebudou potřebovat operační systém. Jde o nejlepší způsob, jak proniknout do cloudových řešení, zejména v aspektu operačního systému.

Beckhoff Česká republika - přichází s novým vysoce kompaktním průmyslovým PC C6015 s až 4jádrovým procesorem a SSD diskem. Díky rozměrům 82 x 82 x 40 mm otevírá nové oblasti použití u aplikací s vysokými nároky na minimální zástavbový prostor. I přes kompaktní provedení splňuje požadavky na průmyslové použití, jako je široký rozsah provozních teplot či vysoká odolnost proti vibracím a rázům. Představí také moduly EtherCAT-P, kde je použita kombinace komunikace a napájení v jednom standardním 4drátovém ethernetovém kabelu. Organizace EtherCAT Group, která sdružuje výrobce zařízení s rozhranním EtherCAT, potvrdila řešení EtherCAT-P jako nový standard.

Endress+Hauser Czech - představí specialistu Promass Q 300 pro náročné aplikace vyžadující přesnost, stabilitu a robustnost. Umožňuje výjimečně přesné a stabilní měření hustoty, nejširší použitelný rozsah průtoků na trhu a nejnižší citlivost na změny procesního tlaku a teploty na trhu.

Phoenix Contact - nabízí komplexní profesionální cloudová řešení pro automatizaci - od infrastruktury přes platformy až po software. Pod názvem Profi Cloud se skrývá reprezentant digitálních a internetových procesů, který v síti propojuje produkty, lidi a firmu.

Pilz Czech - návštěvníci stánku zažijí, jak mohou člověk a stroj spolupracovat bezpečně, bez použití bezpečnostních zábran. Aplikací kolaborativního robota bude ukázáno použití HRC pro ovládání funkcí robota, které jsou zajištěny v souladu se zásadami omezení výkonu a síly na bezpečnou úroveň. Aplikace se skládá z průmyslového robota, řídicích systémů PSS a PNOZmulti, vizualizačním softwarem PASvisu a bezpečnostním kamerovým 3D systémem SafetyEYE, který sleduje pracovní oblast robota.

Turck - představí nový koncept řízení výrobních linek, založený na Průmyslu 4.0. Rozšířením osvědčené technologie V/V modulů v IP67 lze nyní rozdělit celý řídicí systém do samostatných okruhů a ty realizovat přímo na stroji bez potřeby používat rozvaděče. Celý koncept je doplněn IO-Link zařízením umožňující jednodušší nastavení, sběr a přenos signálů.

Vysoké učení technické v Brně - se pochlubí autonomně teleprezenčním robotickým systémem ATEROS. Jde o multirobotický systém pro autonomní nebo supervizorovaný průzkum člověku nedostupných nebo nebezpečných oblastí, případně měření environmentálních parametrů. Systém může být využit např. pro automatickou tvorbu 3D mapových podkladů, zjišťování kontaminace v prostředí, např. radiace, chemické a biologické znečištění (CBRN hrozby) nebo vyhledávání a zachraňování osob (USAR). Je složen z řídicí stanice s jedním či více operátory a skupiny heterogenních robotů - malý / velký průzkumný robot, mapovací robot a dron. Pro imersivní a intuitivní ovládání systému bylo vyvinuto pokročilé uživatelské prostředí používající virtuální a rozšířenou realitu a teleprezenci.



František Hamrozi
Systém X90 pro mobilní automatizaci
Systém X90 pro mobilní automatizaci
Novinka firmy Murrelektronik CZ pro sledování proudu - systém Mico Pro
Průmyslový PC C6015 firmy Beckhoff nabízí 4jádrový procesor
Multirobotický systém ATEROS pro autonomní průzkum nebezpečných oblastí
Robotic journal