|Aktuality|Zajímavosti|Menu

GPS modul pro roboty

ročník 2017/číslo 01
Sanfranciská firma Swift Navigation uvedla na trh zcela nový GPS modul pro roboty. Modul s názvem Piksi Multi nabízí výrobcům robotů multipásmové vysoce precizní zařízení pro satelitní navigaci (GNSS) s přesností v řádu centimetrů.

Autonomie je založena na dostatečné přesnosti a robotické projekty nejsou výjimkou - vyžadují automatizovanou navigaci na souši, ve vodě, ve vzduchu nebo prostoru, ať už jde o automatické travní sekačky, bezpilotní letouny a plavidla, robotické a autonomní vozy, manipulační systémy či další robotické aplikace, které používají automatické řídicí systémy vyžadující přesné určení směru a pozice vozidla.

Díky možnosti dosáhnout vyšší přesnosti GNSS by mohla novinka svým způsobem přinést revoluci v robotice pro masový trh. Řešení Piksi Multi využívá technologii kinematiky v reálném čase RTK (real-time kinematics), umožňující lokalizaci pozice s až stonásobně větší přesností, než nabízejí současné tradiční GPS systémy. Podle výrobce však mohou robotické firmy těžit nejen z vysoké přesnosti, ale i z velmi rychlé inicializace a zlepšené lokalizace a řízení, snadné integrace a mj. i příznivé ceny, za níž bude nový modul nabízen díky velkoobjemové produkci.

Díky dosažení vyšší přesnosti GNSS by mohla novinka svým způsobem přinést revoluci v robotice pro masový trh

Modul podporuje GPS L1/L2 a je hardwarově připraven pro GLONASS L1/L2, Beidou B1/B2, Galileo E1/E5b, QZSS L1/L2 a SBAS. Vícenásobná signální pásma umožňují konvergenční časy měřitelné už během několika sekund (místo minut) a dostupnost v různých prostředích zvyšuje několik družicových konstelací. Piksi Multi rovněž umožňuje uživatelům provozovat Linux OS na jeho druhém jádru a přidávat své vlastní aplikace v široce používaném prostředí.

Kromě modulů GNSS představila firma i nový multi Piksi Evaluation Kit, vývojářskou sadu upgradovanou s využitím zcela nových komponent. Umožňuje rychlé prototypování a nasazení RTK řešení prakticky hned po vybalení z krabice. Nová vývojářská sada obsahuje dva moduly Piksi Multi GNSS (pro vozidlo a základnovou stanici), dvě integrátorsky příjemné vývojářské desky obsahující bohatou nabídku I/O portů pro testování, dvě GNSS antény průzkumného stupně a dvě vysoce výkonná rádia, nabízející nejvyšší spolehlivost a dosah (více než 10 km) ve své kategorii.



Jan Kryštof

Foto: Swift Navigation
Robotic journal