|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Humanoid pilotem

ročník 2017/číslo 01

Když zkombinujete pilota a robota - vznikne PIBOT. Přesně takový název dostal malý robotek, kterého korejští výzkumníci naučili řídit letadlo.

Přesněji řečeno malý levný humanoidní robot (upravený Bioloid Premium firmy Robotis, aby mohl pracovat se zmenšenými ovládacími prvky v kopii kokpitu letadla) se zatím jen proletěl v leteckém simulátoru. Podle vyjádření autorů projektu ale PIBOT „vyhovuje pro uspokojení různých požadavků uváděných v oficiální letové příručce FAA (Federal Aviation Administration), což je základní manuál pro licencované piloty. Pomocí svého strojového vidění a příslušných rozhodovacích algoritmů je PIBOT, stejně jako oni schopen identifikovat a používat všechna tlačítka a přepínače, které jsou běžně v kokpitu lehkých letadel určených pro člověka. Většina vstupů použitých v experimentu pochází ze simulátoru, nicméně na některé věci se musel robot připravit sám pomocí svých rozeznávacích schopností, jako je např. identifikace dráhy pomocí detekce hran.

Robotický pilot dokázal na simulátoru vyjet s letounem zaparkovaným na počátku přistávací dráhy letiště, připravit všechny náležitosti ke startu v sekvenci požadované leteckými předpisy a vzlétnout. Kromě přímého letu provádět i manévrování s letounem (zatáčky, stoupání apod.) a se strojem také úspěšně přistát, což patří k tzv. kritickým fázím. Pro přistání na dráze PIBOT otočí letadlo a sníží rychlost, aby se vytvořila dostatečná vzdálenost od předpokládaného bodu přistání, zahájí postupné přiblížení, srovná stroj se vzletovou a přistávací dráhou a postupně snižuje rychlost, aby poté, co letí zhruba 6 m nad zemí, jemně přistál. Voilá! Možná za pár let bude vaším příštím pilotem robot.

Robotic journal