|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Inteligentní výrobky, aplikace, řešení a služby pro digitální budoucnost průmyslu

ročník 2017/číslo 01
Moderní manažerský nástroj Collaboration table
Technologický průkopník, společnost ABB, světový dodavatel v oblasti robotiky, pohonů, elektrotechnických výrobků, průmyslové automatizace a energetiky, vás zve k návštěvě svých stánků na veletrhu AMPER 2017.

Základem expozic budou řešení a výrobky, které usnadňují a podporují přechod směrem k Průmyslu 4.0 a Internetu věcí, tedy směrem k budoucnosti, jejíž podobu ABB proaktivně utváří a formuje svými inovacemi, vycházejícími z více než 125leté tradice společnosti a jejího trvalého zaměření na výzkum a rozvoj. Fakt, že společnost ABB je doslova hybnou silou energetické a čtvrté průmyslové revoluce a lídrem v implementaci digitalizace v průmyslu, dokazuje více než 70 miliónů připojených zařízení s digitálními funkcemi, 70 tisíc instalací řídicích systémů a zejména přes 50 řešení využívajících cloudové služby a pokročilé analytické nástroje.

Novinkou letošního ročníku veletrhu bude tzv. Collaboration table, moderní manažerský nástroj, který automaticky sbírá data (historická i aktuální) z různých zdrojů. Interaktivní 3D KPI aplikace pak intuitivně zobrazuje klíčové informace a jejich přímou vazbu na manažerské klíčové ukazatele výkonnosti tzv. KPI, to vše na úrovni konkrétního podniku v atraktivním 3D formátu. Výsledkem jsou přesná data a jejich vyhodnocení využitelná pro následná manažerská rozhodnutí s cílem zvýšit produktivitu a dosahovat maximálních úspor energií.

Na veletrhu nebude chybět jedinečný robot YuMi, první dvouramenný robot na světě schopný zcela bezpečně spolupracovat s lidmi, a ABB Cognisense Motors určený pro monitorování stavu nízkonapěťových elektromotorů. Uživatelům zajistí nejen základní údaje o provozu motorů, ale také významné provozní úspory. To vše při jednoduché funkci a spolehlivém přenosu získaných dat na zabezpečený server. Chytrý snímač snímá údaje o vibracích, teplotě, hluku a dalších parametrech. Senzor tak snižuje prostoje motorů až o 70 % a prodlužuje jejich životnost až o 30 %, to vše při současném snížení odběru elektrické náročnosti o 10 %.

Pro oblast pohonů je určena aplikace Drivetune, umožňující bezpečnou komunikaci s frekvenčním měničem pomocí technologie bluetooth. Umožňuje např. snadno zadávat data potřebná pro uvedení měniče do provozu, číst a řešit chyby či poruchy chodu nebo provádět základní parametrizaci.

V rámci koncepce „Jeden dům, jedno řešení“ představí ABB také svou kompletní produktovou nabídku elektroinstalace pro residenční sektor, obsahující jak inteligentní elektroinstalace ABB-free@home (poprvé v českých designech), tak i novu řadu jističů SZ200 či rozvodnice System pro E-comfort Mistral a pro MCompact.

Produkty a řešení směrem k budoucnosti představí ABB ve svých dvou stáncích v hale V 6.02 a v hale P 4.13

ABB-free@home, jako inovativní řešení inteligentní elektroinstalace pro automatizaci domácnosti, umožňuje řídit všechny funkce v domě (ovládání světla, žaluzií, topení, klimatizace) automaticky. Novinkou je vnitřní dotykový panel s úhlopříčkou 4,3", na němž lze nově zobrazit informace z venkovní meteorologické stanice (např. rychlost větru, venkovní teplotu, informace o dešti), a také další rozšíření, tentokrát o oblíbené české designové řady Tango, Element, Time a Time Arbo.

Odpínače v krytu ONE20 představují díky vysoké technické spolehlivosti a modernímu vzhledu optimální řešení pro obytné, komerční a jednoduché průmyslové instalace. Lze je využívat jako hlavní vypínače i jako odpínače pro místní fyzické odpojení různých aplikací, např. systémů topení, ventilace, klimatizace, vodních či tepelných čerpadel nebo osvětlení.

Další exponát - modulární nízkonapěťový rozvaděčový systém MNS 3.0 - představuje bezpečnou investici do budoucna díky průběžnému vývoji. Rozvaděčový systém je plně v souladu s platnými normami, především IEC 61439. Vysoká pružnost systému ABB MNS 3.0 je dána rámovou konstrukcí se šroubovým připojením nevyžadujícím údržbu. Důsledné využívání modulárního principu při elektrickém i mechanickém návrhu umožnuje provést konstrukci, vybrat vnitřní uspořádání a dosáhnout krytí podle provozních a vnějších podmínek instalace.

Řešením, kterým chce ABB pomoci snižovat tzv. uhlíkovou stopu elektrické sítě, je plynem izolovaný rozvaděč ZX2 s novým izolačním médiem AirPlus. Médium je ekologicky šetrnou alternativou plynu SF6 s minimálním účinkem na oteplování atmosféry Země. I při použití nového média si rozvaděč uchoval všechny výhody plynem izolovaných rozvaděčů.

Divize Průmyslová automatizace ABB představí v hale V produkty a řešení pro měření a regulaci. Patří mezi ně např. indukční průtokoměr ProcessMaster FEP500 pro náročné průmyslové aplikace. Charakterizuje spolehlivost, dlouhodobou životnost, nenáročnou údržbu a úsporný provoz a modulární design, umožňující konfiguraci výrobku na míru. Mezi volitelné funkce patří detekce prázdného potrubí, detekce bublin v médiu, detekce povlaku na elektrodách, monitoring vodivosti, teploty senzoru či kvality uzemnění.

Dalším produktem je moderní zirkonový analyzátor AZ20 určený pro měření obsahu kyslíku ve spalinách a kotlích v průmyslových odvětvích. Díky elektrickému vyhřívání podává výborné výsledky i v teplotně nestabilních podmínkách, rychlá odezva jej pak předurčuje k regulaci spalovacích procesů. Jeho předností je nejen kompatibilita s protokolem HART, ale i unikátní autokalibrace a diagnostika a také certifikace QAL 1 dle EN 14181 pro emisní monitoring. Analyzátor AZ20 doplní řada analyzátorů pro kontinuální analýzu plynů EasyLine EL3000, u níž bylo nově zjednodušeno ovládání a programovací funkce při zachování výkonu jednotlivých analytických modulů.

Důmyslné spojení pokročilých technologií měření, nejrychlejší zpracování dat a největší přesnost na trhu – to jsou SMART přepočítávače průtoku Flow-X, určené pro fakturační měření zemního plynu, LPG, páry, ropy a dalších ropných produktů. Flow-X jsou spolehlivé i v nejnáročnějších aplikacích a zahrnují výpočty všech souvisejících norem jako API, AGA, ISO, PTZ, NIST.

ABB je také součásti bohatého doprovodného programu, kde představí např. kybernetickou bezpečnost a další ucelená témata svých chytrých servisních řešeni 4.0. www.abb.cz



Foto: ABB
Nebude chybět ani Yumi - první kolaborativní robot ABB
Inteligentní elektroinstalace ABB-free@home
Chytré senzory zajistí významné úspory motorů
Robotic journal