|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Lidští více, než by se zdálo aneb robotí neřesti

ročník 2017/číslo 01
Zkratka AA (sdružení Anonymních alkoholiků - Alcoholic Anonymous, založeného před 72 lety) by mohla znamenat Automatických alkoholiků - pokud by začal být Drinky vyráběn sériově...
Jako by nestačilo, že se podařilo vytvořit roboty s prakticky lidskou fyziognomií, vědci jim zkoušejí dát i další lidské schopnosti - naše klasické neřesti. Naučili roboty nejen podvádět, ale i pít alkohol a kouřit.

Robotický barman už existuje v řadě provedení. Dokáže načepovat či otevřít pivo nebo namíchat drink. Má však z pohledu návštěvníků pohostinských zařízení jeden nedostatek: jako barman dbalý přísných morálních zásad si s vámi nedá skleničku. Díky korejskému vynálezci to už však neplatí docela. Vytvořil totiž robotického parťáka pro přátelské popíjení.

Na zdraví, kámo!

Inspiraci ke zkonstruování sklenky chtivého robotka nazvaného Drinking Buddy nebo také bro-bot (něco jako „bráška robot“), získal Eunchan Park jeden vánoční večer, který trávil sám a kdy poznal smutek osamělého pijáka. O rok později už tento problém mít nemusel - společnost mu totiž dělal jeho robotický kumpán, který v konzumaci panáků dokáže statečně držet krok i s protřelým alkoholikem.

Spodní část těla Drinkyho tvoří skleněná nádoba, pravá ruka drží skleničku a druhou dává palec nahoru jako pobídku k nalití další dávky. Poté, co mu sklenku doplníte, přiťukne si s vámi a „vyklopí“ její obsah do svých robotických úst. Zároveň se jeho líce spokojeně rozzáří červenou barvou. Obsah sklenky samozřejmě skončí v robotově skleněném bříšku, což dává lidskému protějšku možnost použít robotem zkonzumovaný alkohol opětovně nebo pro sebe. Výhodou je, že Drinky vám při pijáckém soirée trpělivě naslouchá, ať už mu vykládáte cokoliv, souhlasně přitakává a čas od času pobídne k další rundě.

Vynálezce dokonce získal pro svůj projekt i podporu Art Center Nabi (muzeum umění v Soulu), jež ocenilo „myšlenku humanizace techniky a technologie, která je plně integrována s kulturou lidského života“, ale ačkoli Drinky vzbudil mimořádný zájem na internetu, kde video s ním (např. www.youtube.com/watch?v=StEXXdhgRPs) zhlédly statisíce lidí, z nichž řada byla ochotna si robotka okamžitě pořídit, zůstane zřejmě bez sourozenců či následovníků. Jeho autor zatím nezamýšlí sériovou výrobu.

Robotický kuřák

Multidisciplinární tým vědců z amerického Wyss Institute pro biologické inženýrství při Harvardově univerzitě sestrojil v rámci projektu financovaném agenturou DARPA nového robota, který dokáže naráz vykouřit až deset cigaret. Zařízení bude pomáhat při výzkumu negativního vlivu kouření na širší okolí, zejména na nekuřáky v blízkosti kuřáků. Aparát modelující prostředí dýchacích cest napodobuje lidské kouření. Vtahuje cigaretový dým do umělých plic (které obsahují speciální čipy osazené i vzorky lidských tkání - kuřáků i zdravých lidí) a zplodiny následně „vydechuje” do okolí. Veškeré tyto procesy se dějí pod dozorem počítače, který měří a zaznamenává příslušné hodnoty a následně je vyhodnocuje. „Toto zařízení umožňuje poprvé porovnat odezvy lidských tkání malých dýchacích cest jak u normálních jedinců tak i u pacientů s COPD (chronickou plicní chorobou) před a poté, co jsou vystaveny cigaretovému kouři prostřednictvím fyziologického dýchání mimo lidské tělo“, popisují vědci projekt robotického kuřáka v článku pro odborný magazín Cell Systems.



Foto: E.Park
Zkratka AA (sdružení Anonymních alkoholiků - Alcoholic Anonymous, založeného před 72 lety) by mohla znamenat Automatických alkoholiků - pokud by začal být Drinky vyráběn sériově...
Zkratka AA (sdružení Anonymních alkoholiků - Alcoholic Anonymous, založeného před 72 lety) by mohla znamenat Automatických alkoholiků - pokud by začal být Drinky vyráběn sériově...
Robotický kuřák pomáhá při výzkumu negativního vlivu kouření na okolí
Robotic journal