|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Nejmenší a nejpřesnější robotické rameno na světě

ročník 2017/číslo 01
Na únorovém veletrhu MedTech v kalifornském Anaheimu představila kanadská firma Mecademic kompaktní extrémně přesné 6osé robotické rameno Meca500, které je svými parametry skutečně unikátním zařízením.

„Vytvořili jsme novou kategorii v průmyslové robotice pro roboty menší než malý, kompaktnější než kompaktní a přesnější než extrémně přesné. Nyní se snažíme vytvořit kompletní řadu těchto kompaktních přesných robotů. Naším posláním je vytvářet co nejvíce prostorově úsporné, přesné a snadno integrovatelné průmyslové roboty, které umožňují nové aplikace, nové produkty, nové objevy a nové léčebné postupy," prohlásil Jonathan Coulombe, CEO firmy Macademic.

Dokladem toho je 6osé průmyslové robotické rameno Meca500 - dostatečně malé, aby se vešlo do aktovky. Je více než dvakrát menší než malé průmyslové roboty. Díky hliníkové konstrukci je hmotnost ramene pouhých 4,5 kg a užitečné zatížení 0,5 kg. Regulátor robotka je vestavěn do základny velikostně odpovídající lidské dlaně. Výhodou robotka je, že nemá žádný rozvaděč ani změť kabelů. Připojuje se pouze napájecím kabelem na 24 V. Pro ovládání stačí připojit robota pomocí ethernetového kabelu, otevřít webový prohlížeč a ovládat přes rozhraní webového prohlížeče Mecademic. Stejným způsobem lze i importovat modely v 3D prostředí, jako je např. koncový efektor. Druhou možností je použít programovací jazyk. Robotické rameno je navrženo nikoli jako komplexní samostatný (stand-alone) systém, ale jako součást rozsáhlejších řešení. Vzhledem k tomu, že Meca500 má být řízen jiným zařízením, je možné robotické rameno snadno ovládat pomocí proprietárního programovacího jazyka. Výrobce pro tento účel navrhl velmi jednoduchý komunikační protokol s méně než padesáti příkazy, ale ponechává i možnost používat jiný programovací jazyk, dle vlastního výběru (Matlab, Java, Python, atd.), v podstatě jakýkoliv kompatibilní s protokolem TCP/IP.

Robotické rameno má opakovatelnost 5 µ a přesnost pohybu po dráze lepší než 0,1 mm

Jeho tvůrci uvádějí, že maličké robotické rameno má opakovatelnost neuvěřitelných 5 mikronů (tzn. 5 miliontin metru!) a přesnost pohybu po dráze je lepší než 0,1 mm. Ultrakompaktní robotické rameno, které nevyžaduje údržbu, je možné snadno integrovat do systémů pro mikroprecizní aplikace a je vhodným řešením pro výrobce strojů a integrátory při realizaci automatizace ve stísněných prostorech.

I když jde o víceúčelový a adaptabilní robot, je primárně určen pro elektronický průmysl a vědy o životě (Life Siences). Je navržen jako řešení pro manipulaci s malými a citlivými díly a pro přesné montážní úkoly vyžadující vysokou přesnost. Právě jeho extrémní přesnost a kompaktnost z něj činí ideálního pomocníka pro výrobce strojů, farmaceutické aplikace, lékařský výzkum a automatizaci laboratoře.

Ve spolupráci s firmou Schunk připravil výrobce elektrické chapadlo se dvěma prsty, plně integrované do Meca500, které má zdvih 6 mm a kontrolovatelnou sílu až 40 N, další robotické rameno je již ve vývoji. Software zase získá v brzké době vylepšené řešení kolizí v reálném čase a režim nulové gravitace pomocí jednoduché aktualizace firmware.



Kamil Pittner
Světově nejmenší a nejpřesnější 6osý robot má rodný list z Kanady
Světově nejmenší a nejpřesnější 6osý robot má rodný list z Kanady
Ilian Bonev, spoluzakladatel firmy Mecademic, demonstruje velikost robota
Pro ovládání stačí připojit robota pomocí ethernetového kabelu
Je navržen jako řešení pro manipulaci s malými a citlivými díly
Robotic journal