|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Největší dálkově řízený robot na světě

ročník 2017/číslo 01

Dálkově ovládané hračky jsou již běžnou záležitostí, ale v tomto případě zapomeňte na robotická autíčka či mechanické plyšové pseudomazlíčky.

Pokud chcete vidět něco skutečně pořádného, vydejte se do městečka Furth im Wald nedaleko českých hranic, kde se každý srpen koná velkolepé představení nejstarší německé lidové hry „Drachenstich". Slavnost Skolení draka má už více než 500letou tradici a od roku 2010 je v její hlavní roli monstrum s nejmodernější elektronikou a speciálními efekty. Monstrum získalo v roce 2014 oficiální zápis do Guinessovy knihy rekordů jako největší kráčející robot na světě a největší robot s dálkovým ovládáním. Nahradil předchozí mechanický model, k jehož ovládání byla zapotřebí čtyřčlenná obsluha schovaná uvnitř.

Po letech plánování a šesti letech práce nastoupil na scénu rádiem ovládaný robodrak. Na projektu high-tech giganta se pod vedením německé firmy Zöllner Elektronik podílel 15členný tým z řad více než 20 firem a institucí (např. specialisté na hollywoodské efekty Magicon, strojírenské a konstrukční firmy se špičkovou technologií, jako např. Audi a DLR - Německé centrum pro leteckou a raketovou techniku). Mechatronická bestie je dlouhá 15,5 m, o pohon se stará 2litrový dieselový agregát. Je vyrobena z polyuretanu a sklolaminátu a pod plastovou kůží má žíly, které na povel krvácejí pomocí 80 l jevištní krve. K dispozici má také kapalný plyn pro pyrotechnické efekty s chrlením ohně. Snad jediná věc, kterou Tradinno (jak se robodrak nazývá) nedokáže, přestože má mávající křídla s úctyhodným rozpětím 12,2 m, je létat. Jeho hmotnost 12 tun mu to nedovolí.



Foto: Drachenstich
Robotic journal