|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Nohy a kola: to nejlepší z obou světů

ročník 2017/číslo 02
Robotické skladníky si zatím představíme spíše v podobě automatizovaných vysokozdvižných vozíků. Ale firma Boston Dynamics vyvinula futuristické zařízení, které by se jednou mohlo stát skutečným skladníkem budoucnosti. Jde o mobilního robota sdružujícího v sobě hned několik pohybových systémů a možnost manipulace s těžkými předměty.

Dostal jméno Handle - což přesně odpovídá jeho zaměření: manipulaci s nákladem - a podle tvůrců z Boston Dynamics je to experimentální robot, který kombinuje schopnost pohybu v terénu pomocí nohou s efektivitou kol. Využívá mnoho stejných principů pro dynamiku, rovnováhu a mobilní manipulaci, které se uplatňují u čtyřnohých a dvounohých robotů vyvíjených výzkumníky Boston Dynamics, ale s pouhými 10 ovládanými spoji, takže je konstrukce podstatně méně složitá. Kola jsou rychlá a účinná na rovných plochách, zatímco nohy umožňují robotovi jít téměř kdekoli. Všechny spoje robota jsou koordinovány s cílem zajistit vysoce výkonnou mobilní manipulaci. Handle může zachytit a nést těžká břemena, zatímco zaujme malou stopu, což umožňuje dobré manévrování v těsných prostorech.

Všechny spoje robota jsou koordinovány s cílem zajistit vysoce výkonnou mobilní manipulaci

Dvoumetrové mobilní kovové stvoření o hmotnosti 105 kg se pohybuje rychlostí 9 km/h a dokáže vyskočit do výšky až 1,2 m, může otáčet své tělo v mnoha směrech, především však disponuje působivou silou. S lehkostí zvedá a je schopno naložit předměty s hmotností až 45 kg, skáče na stůl a chodí do kopce a ze svahu dolů, přičemž zvládne i chůzi ve sněhu, a dokáže stát ve vzpřímené poloze. Pro ovládání jak elektrických, tak hydraulických pohonů používá elektrickou energii, která mu na jedno nabití baterie zajišťuje dosah asi 24 km.



Jan Kryštof

Foto: Boston Dynamics
Robot Handle kombinuje kola a nohy, aby zajistil agilní manipulaci s vysokou silou
Robot Handle kombinuje kola a nohy, aby zajistil agilní manipulaci s vysokou silou
Robotic journal