|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Nové „superrychlé“ robotické rameno ST Robotics

ročník 2017/číslo 01
Logo připomínající tvar blesku na bílém krytu robota R17HS společnosti ST Robotics evokuje rychlost, kterou chce výrobce využít kromě atraktivní ceny jako hlavní lákadlo pro zákazníky.

Nově představený model je vysokorychlostní variantou 5osého vertikální robotického ramene R17 a výrobce jej charakterizuje jako jednoho z nejrychlejších robotů ve své kategorii. Jak uvedl David Sands, CEO ST Robotics, robot R17HS je vhodný jak pro výrobní účely, tak např. k testování aplikací, které vyžadují rychlý pohyb testovacích zařízení. Firma chce novinku postavit hlavně jako konkurenční levnější alternativu k modelu UR5 společnosti Universal Robots. Rameno robota ST R17HS se může pohybovat rychlostí 1 m/s oproti 4 m/s u dánského protějšku UR, a výrobce jej bude nabízet za prakticky poloviční cenu.

Rychlý levný robot a jeho bráškové

Jde o kompletně samonosné 5osé vertikální kloubové robotické rameno navržené jako nákladově efektivní řešení pro procesy vyžadující dlouhý dosah nebo obtížný přístup. Využívá tři pokročilé střídavé bezkartáčkové servomotory na osách 1, 2 a 3 a hybridní krokové motory s inteligentním mikrokrokováním na osách 4 a 5. Disponuje novým kontrolérem K11R, softwarem RoboForth II a intuitivním snadným programováním. Nabízí dosah až 750 mm, opakovatelnost 0,2 mm, maximální rychlost po akceleraci 480 stupňů na základně zápěstí a kloubu robota a s rychlostí ramene 360 stupňů/s. Opční vybavení zahrnuje pneumatické, elektrické a vakuové uchopovače a rozšířitelné I/O. Každý pohyb robota je sledován pomocí snímačů, které zastavují veškerý pohyb v případě srážky nebo jiného problému.

Výrobce jej charakterizuje jako jednoho z nejrychlejších robotů ve své kategorii

Nabízena je i verze R17HPL vybavená čtyřmi krokovými motory pro další posílení zdvihové nosnosti. K dispozici je i úspornější verze R17HSW, charakterizovaná výrobcem jako kompromisní řešení mezi dvěma již zmíněnými modely. Jde o variantu 5osého modelu R17 s vysokorychlostním otáčením pro aplikace, které nepotřebují velkou rychlost ve vertikálním směru, ale mají dlouhé X-Y vzdálenosti, které vyžadují dlouhé otáčivé pohyby robota, kde by se ztrácel cenný čas.

Stvořen pro maximální výdrž

R17 (Deucaleon) je „entry level“ nízkonákladový robot, k jehož výhodám patří kromě příznivé ceny i rychlost, přesnost, spolehlivost a snadné naprogramování. Oproti srovnatelné konkurenci má velký dosah a tím i větší pracovní prostor. Systém má jednoduchou a mimořádně spolehlivou mechaniku s vysokou životností. Výrobcem udávaná střední doba mezi poruchami je 10 000 hodin, obvykle však zvládne přes milion cyklů. Na robota je standardní dvouletá záruka, nicméně, jak uvádí výrobce, existují roboty R17 v provozu spuštěné tři směny denně po dobu 12 let bez poruchy. Aplikační sféra zahrnuje nejrůznější oblasti od testování výrobků a manipulace se vzorky či díly přes zásobování strojů, svařování, stříkání po zvuková měření a mnoho dalších. Přes svou snadnou aplikaci a programování je robot schopen zvládnout i nejsložitější úkoly.



Vladimír Kaláb

Foto: ST Robotics
Robotic journal