|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Nový svařovací šampion ABB je univerzální dříč

ročník 2017/číslo 01
Společnost ABB už ve světě instalovala více než čtvrt milionu robotů. K posledním novinkám patří loni představený model s označením IRB 1660ID. I když je určen převážně pro obloukové svařování a obsluhu strojů, podle výrobce jde zároveň o nejuniverzálnějšího robota své třídy.

Robot IRB 1660ID je navržen pro řadu aplikací, vyžadující rychlé, opakovatelné a vysoce přesné pohyby mezi body nebo po dráze. Je ideální pro uživatele, kteří požadují neomezený přístup, aby dosáhli maximální produktivity při obloukovém svařování a zajistili obsluhu strojů ve stísněných prostorách. Novinka je menší než předchozí model IRB2600ID, ale přesnější, a jak zdůrazňuje výrobce, nabízí maximální možné zrychlení za všech okolností.

Robot IRB 1660ID, vyvíjený v úzké spolupráci se zákazníky, využívá rovněž novou generaci efektivních a přesných motorů. Může manipulovat s břemeny o hmotnosti až 6 kg při dosahu 1,55 m.

Pracant do těsných prostorů

Kompaktní, duté zápěstí robotu s integrovaným příslušenstvím DressPack je velmi vhodné pro využití v těsném prostoru, např. při obloukovém svařování nebo obsluze strojů. Integrované příslušenství umožňuje snadné programování a simulování předpokládaných pohybů kabelů. To vede k úspoře místa a díky nižšímu opotřebení kabelů lze dosáhnout snížení nákladů na údržbu až o 50 %.

Praporek: Cílem bylo vytvořit robota se špičkovou kvalitou a stabilitou pro obloukové svařování

K přednostem modelu IRB 1660ID patří zejména: - rychlejší reorientace, - nové obratnější a kompaktnější 135mm zápěstí s vysokým krouticím momentem s vyššími zrychleními, - ovládání pohybu s využitím technologie QuickMove, - unikátní proměnné zrychlení, a tím zkrácení doby cyklu (IRB 1660ID dosahuje až o desetinu kratší časy).

„Od začátku bylo naším cílem vytvořit robota, který by nabízel špičkovou kvalitu a stabilitu v oboru obloukového svařování a zároveň rychlé, obratné a spolehlivé řešení pro obsluhu strojů. Během vývoje jsme věnovali značné úsilí tomu, aby byl robot co nejodolnější a co nejlépe chráněný. Je určený pro práci v těsných místech. Tento robot umožní zvýšit produktivitu, zlepšit kvalitu výrobků a zkrátit čas jednotlivých výrobních cyklů,“ vysvětluje Dr. Hui Zhang, globální produktový manažer ABB Robotika.

Dokonalé svary pro průmyslovou velkovýrobu

Vysoce výkonné hořáky a ovládání pohybu zajistí dokonalé svary s vynikající a stabilní kvalitou při velkoobjemové výrobě. Robot dokáže zvládnout těžší hořáky s integrovaným systémem podávání drátu, což znamená zlepšené ovládání posuvu drátu. Nový proces pohybu „Přesný režim“ dokáže zajistit opakovatelnost dráhy s přesností do 0,05 mm, jak dokumentují výsledky naměřené při testu ISO, zatímco technologie TrueMove umožní snadno dosáhnout správné dráhy nezávisle na rychlosti. „To co naprogramujete, také dostanete“ konstatuje výrobce.

Bezpečné pohyby robotu umožňují mimořádně produktivní uspořádání buněk s vysokou hustotou, jak dokumentuje např. svařovací buňka simulovaná v nástroji Robot Studio se čtyřmi roboty IRB1660ID. Čtyři hořáky svařují ve vzájemné blízkosti, což omezuje tepelné deformace a zajišťuje díly špičkové kvality. Bezpečné pohyby robotů a systém detekce kolizí zaručují bezkonkurenční spolehlivost.


Autor: ABB
Nový robot IRB 1660ID od ABB
Nový robot IRB 1660ID od ABB
Robotic journal