|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Od skútrů k robotickému sluhovi

ročník 2017/číslo 01
Pod názvem Vespa se může někomu vybavit legendární skútr, který se stal italskou motoristickou ikonou 60. let. Ale nejnovějším výrobkem firmy, která dala světu legendární vozidlo, je nyní robot.

Jmenuje se Vespa Gita a se svým jednostopým předchůdcem má společné rodiče - je rovněž dílem italského výrobce motocyklů Piaggio, přesněji řečeno jeho vývojářské skupiny Boston Fast Forward R&D lab. Výrobce představil robota v únoru letošního roku a ještě letos jej chce uvést na trh.

Jde v podstatě o jakousi automatickou nákupní tašku či nosiče, který doprovází svého majitele (kterého také dokáže rozpoznat) a veze mu jeho věci. Do útrob robota lze uložit třeba nákup nebo oblečení apod. Kulatý 66 cm vysoký stroj je opatřený dvěma koly a uveze náklad do hmotnosti 18 kg. Může dosáhnout rychlosti až 35 km.h-1, tedy jako cyklista, a tříhodinové nabití dodá energii na 8 hodin pohybu rychlosti běžné chůze. „Gita uvolní majiteli ruce tak, aby se mohl soustředit na ostatní každodenní záležitosti, aniž by ho zdržovalo zavazadlo," říká šéf Piaggio Fast Forward Jeffrey Schnapp. Pro řízení svého pohybu je Gita vybavena kamerami a používá technologii Simultaneous Localization and Mapping (SLAM), která vytváří 3D cloudovou mapu podle toho, kudy jde nebo jede lidský uživatel. Ten je vybaven pásem s kamerou, s nímž je Gita spojena senzory, aktualizuje mapu okolí, kterou vytváří kamerový systém, a sleduje určenou trasu.

Gita pak zvládne cestovat sama trasou, kterou vytvořila, takže majitel může robota vyslat na pochůzku samotného - systém umožňuje naplánovat trasu tak, aby robot věděl, kde se má zastavit a také „viděl“ překážky na cestě a dokázal se jim vyhnout. A umí i sám zaparkovat.



Foto: Piaggio Fast Forward
Robotic journal