|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Přivedou roboti práci zpět do Ameriky?

ročník 2017/číslo 01
Slogan nového amerického prezidenta Donalda Trumpa o úsilí „učinit Ameriku opět velkou” a přivést do USA zpět pracovní příležitosti, které dosud americké firmy vytvářely spíše v (levnějším) zahraničí, možná pomohou naplnit roboti.

Během pěti let v období 2010 - 2015, bylo v americkém průmyslu instalováno kolem 135 000 nových průmyslových robotů a tento trend bude zřejmě nadále pokračovat. Pokud globální ekonomika zůstane stabilní, odhaduje se, že dodávky robotů do Kanady, Mexika a USA porostou průměrným ročním tempem 5 až 10 %. To jsou závěry World Robotics Report 2016 zveřejněné nedávno Mezinárodní federaci robotiky (IFR).

Průmyslový sektor v USA nadále intenzivně investuje do robotiky a automatizace. Od finanční krize v roce 2009 se počet nově instalovaných průmyslových robotů více než ztrojnásobil, na celkem 27 500 jednotek v roce 2015. Hlavním důvodem tohoto růstu je pokračující trend automatizace výroby s cílem posílit konkurenceschopnost amerického průmyslu na celém světě a přivést výrobu, která byla přesunuta do jiných zemí, zpět na domácí půdu.

Automobilky v čele automatizace

Není asi příliš překvapivé, že hlavním tahounem v tomto automatizačním úsilí je automobilový průmysl, kde se během stejného období zvýšil počet zaměstnanců o 230 000. Hustotou robotů v automobilovém průmyslu na světě se dnes Spojené státy řadí na druhé místo hned po Japonsku. V letech 2010 a 2015 bylo v sektoru automotive instalováno v USA přes 60 000 průmyslových robotů. Vyšší počet robotických jednotek byl za tu dobu instalován jen v Číně, kde během stejného období přibylo v průmyslových provozech téměř 90 000 robotů. Výrobci automobilů v USA úspěšně restrukturalizovali své podnikání zasažené hospodářskou a finanční krizi v roce 2009. Automobilka General Motors, hlavní výrobce automobilů a lehkých vozidel v USA, stabilizovala svůj podíl na trhu v roce 2015, stejně jako Ford Motor Company. Automatizace hraje klíčovou roli v úsilí evropských a asijských výrobců automobilů a dodavatelů dílů pro automobilový průmysl rozšířit své kapacity v USA a investovat do modernizace svých stávajících zařízení. Hustota robotů v automobilovém průmyslu ve Spojených státech vzrostla na 1218 robotů na 10 000 zaměstnanců v roce 2015 (Japonsko = 1276; Korea = 1218; Německo = 1147 a Francie = 940 robotů).

Hustotou robotů v automobilovém průmyslu na světě se dnes Spojené státy řadí na druhé místo hned po Japonsku

Výrobci automobilů a dodavatelé součástí budou i nadále ve velké míře využívat robotů. Kromě toho přibývá ve Spojených státech stále více a více nových společností specializujících se na elektromobily a autonomní vozidla, které potřebují také moderní a efektivní výrobní provozy. Po šesti letech neustále rostoucího prodeje průmyslových robotů pro automobilový průmysl v USA je v období 2016 - 2017 očekáván mírný pokles celkového růstu tržeb. Ale potřeba vybavení novými nástroji nezbytnými pro nové modely automobilů pak bude stimulovat další nárůst poptávky po průmyslových robotech, jejíž začátek se očekává v letech 2018 - 2019.

Nejvyšší tempo v elektronickém průmyslu

Elektronický průmysl je i nadále nejrychleji rostoucím a rozvíjejícím se sektorem pro průmyslové roboty v USA (v období 2014 - 2015 zaznamenal nárůst 41 %). Rostoucí počet objednávek lze podle analytiků očekávat také v hutnictví a strojírenství, gumárenském a plastikářském průmyslu, farmaceutickém a kosmetickém průmyslu, potravinářství a nápojovém průmyslu. Měnicí se požadavky zákazníků vyžadují modernizaci a rozšíření kapacit, které v kombinaci s potřebou místního průmyslu posílit díky automatizaci svou konkurenceschopnost, povede k dalšímu zvýšení poptávky po průmyslových robotech, konstatuje výhled IFR.

„Rychlý vzestup využití robotů ve Spojených státech je impozantní z několika důvodů," řekl Jeff Burnstein, prezident sdružení amerického robotického průmyslu Robotic Industries Association. „Nejprve jsme viděli v tomto odvětví jak největší zákazníci, automobilový průmysl, urychlují své nákupy robotů a zároveň vytvářejí více pracovních míst ve výrobním procesu. Pak jsme svědky silného vzestupu v používání robotů v obecném průmyslu, jak roboti pronikají do dalších odvětví, jako jsou vědy o živé přírodě, skladování a výroby polovodičů a elektroniky. A konečně využití robotů je na vzestupu i v malých a středních firmách, které vidí robotizaci jako klíčový faktor při zvyšování produktivity a kvality výrobků, aby dokázaly zůstat globálně konkurenceschopné. Očekáváme, že tyto trendy budou pokračovat i do budoucna," doplnil Jeff Burnstein.



Zdroj:IFR

Foto: Shutterstock
Robotic journal