|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Projekt THOR – robot, kterého si můžete vytisknout

ročník 2017/číslo 01
Na první pohled obyčejný robot je ve skutečnosti neobyčejné zařízení: byl kompletně zhotoven pomocí 3D tiskárny.

Thor je Open Source project a tisknutelné robotické rameno se šesti stupni volnosti postavené pouze s použitím 3D tisku. K jeho výrobě nebylo nutné žádné obrábění použitých komponent. K ovládání robota slouží pouze vestavěný miniaturní mikropočítač Raspberry Pi a řídicí deska SlushEngines, není vyžadován žádný externí počítač. Jeho konfigurace je stejná, jaká je používána u většiny robotických manipulátorů, které se v současné době nabízejí na trhu. Ve své vzpřímené poloze je Thor 625 mm vysoký a dokáže zvedat předměty o hmotnosti až 750 g.

Tisknutelné 6DoF robotické rameno by mohlo být používáno na školách a univerzitách k praktické výuce robotiky

Tvůrce projektu, španělský konstruktér L. M. Ángel, od mala fascinovaný zkoumáním, jak věci fungují, připravil Thor jako stavebnicovou sadu, umožňující zájemcům, aby si svého robota postavili sami. Konstrukční řešení robota je remix, resp. redesign, ze dvou již dříve publikovaných projektů (https://github.com/BCN3D/BCN3D-Moveo, https://github.com/AngelLM/Thor). Ty však byly náročnější na konstruktérské a vývojářské zkušenosti. Nové řešení v podobě projektu Thor počítá rovněž s pokročilejšími zájemci, ale snaží se vytvoření robota co nejvíce usnadnit, vše je detailně popsáno, doprovázeno instrukčními videoukázkami apod.

Projekt zahájil jeho tvůrce před rokem v rámci závěrečných univerzitních zkoušek pod názvem „Design a zprovoznění open source tisknutelného 6DoF robotického ramene". Hlavním cílem bylo vytvořit robotické rameno, které by mohlo být používáno na školách a univerzitách k praktické výuce robotiky namísto využití simulačního software nebo málo přesných modelů. S ohledem na to měl být konečný prototyp cenově dostupný a samozřejmě, open source neboli volně šiřitelný. Ale jak konstatuje L. M. Ángel na webových stránkách projektu, od doby jeho prezentace se řada věcí změnila a robot byl postupně rozvíjen a vylepšován. Nyní by mohl být využit i v řadě oblastí, které nebyly v původním záměru obsaženy, pro malou automatizaci, školení v továrnách apod.

Jde o nízkonákladové robotické rameno, jehož cena by neměla překročit sumu 350 eur, což jsou celkové náklady na veškerý materiál potřebný na 51 částí, z nichž se robot skládá. Měla by být tedy cenově dostupné pro každou školu či univerzitu nebo menší výrobce. Pokud jde o licenční politiku, byl záměrně projekt s otevřeným zdrojovým kódem, aby nezávislí vývojáři měli možnost robota studovat, upravovat a vylepšovat. Díky návrhu výhradně s použitím open source software si každý může otevřít zdrojové soubory a upravit je bez zakoupení licence na proprietární software (což u komerčních robotů bývá někdy prakticky nesplnitelné).



Kamil Pittner
Robot z 3D tiskárny zvedne zátěž o hmotnosti 3/4 kg
Robot z 3D tiskárny zvedne zátěž o hmotnosti 3/4 kg
Univerzálnost robotického ramene je patrná z vizualizace
Vnitřní uspořádání pohonu ramene
Robotic journal