|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Roboti jako popeláři...

ročník 2017/číslo 01

Zapomeňte na ušmudlané „chlapíky" seskakující z kukavozů, aby vám přerušili spánek rachocením s nakládanými kontejnery a nádobami na odpadky. Budoucí popelář může být jednoho krásného dne robot...

O tom, že nástup robotů pokračuje v poslední době takřka raketový tempem, už není pochyb, a řada profesí, kterou nyní zastávají lidé, může být nahrazena roboty. K ohroženým profesím patří nejen bankovní úředníci či právníci, za něž mohou vyřizovat agendu inteligentní systémy, nebo obsluhy výrobních linek či skladníci, ale nyní už i počišťovači. V rámci projektu ROAR (Robot-based Autonomous Refuse handling) testují tři univerzity (Chalmers University of Technology, Mälardalen University a Penn State University), švédská společnost na recyklaci odpadů Renova a skupina Volvo využití automatů na odvoz nádob s odpadky. Systém využívá drony, které vyhledávají a lokalizují popelnice a odpadkové koše a k nim jsou následně vysíláni roboti, kteří je shromažďují a vyprazdňují.

Robot nazvaný Roary je transportován popelářským vozem do sběrného místa odpadu. Pak řidič vypustí ze střechy vozidla dron, který skenuje okolí a lokalizuje umístění popelnic. Údaje z dronu jsou předávány pozemnímu robotu Roary, který je navigován pomocí mapy dané oblasti a údajů z dronu, přičemž využívá GPS a systém LIDAR, aby se vyhnul překážkám. Jakmile dorazí k odpadkové nádobě, použije kamery a systém LIDAR k nastavení vhodné pozice pro manipulaci s popelnicí.

... i náhrada hmyzích opylovačů

Roboti však mohou zastoupit své biologické předchůdce i v oblastech, kde jsme si to dosud nedokázali ani představit. Například při opylování rostlin. Japonští vědci z Národního institutu pokročilých průmyslových věd v Tsukubě sestrojili miniaturní dron, který dokáže zastat tuto úlohu stejně (i když určitě nákladněji) jako hmyz. Jeho tvůrci tvrdí, že budoucnost rozmnožování rostlin je díky těmto mikrorobotům zajištěna i v případě, že by včely a čmeláci vyhynuli, což je nyní kvůli epidemiím chorob včelstev hrozba nikoli nereálná.

Robotic journal