|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Roboty Kuka ve svařovací minibuňce

ročník 2017/číslo 01
Nejmenší robotická buňka WTG 1200 Mini-cell pro obloukové svařování vyvinutá německou firmou Paul von der Bank má stejné rozměry jako europaleta.

Minirobotická buňka WTG 1200 (Weld To Go) je osazena robotem Kuka KR6 R700 sixx z řady AGILUS a na velmi malém prostoru umožňuje spolehlivě provádět požadované svařovací operace.

„S rozměry 1200 x 800 mm je WTG 1200 nejmenší robotická buňka na trhu pro svařování elektrickým obloukem,“ vysvětluje Cornelia Hornemann, zodpovídající ve firmě Paul von der Bank za uvedení výrobku na trh, řízení projektů a plánování výroby. Roboty řady KR AGILUS, používané pro toto unikátní svařovací zařízení, jsou systematicky navrženi pro zvlášť vysoké pracovní rychlosti. KR 6 R700 sixx, který je integrován do minirobotické buňky ve firmě Brüninghaus & Drissner, má maximální nosnost 6 kg a dosah 706 mm. Posuvné dveře buňky WTG 1200 mohou být volitelně otevírány automaticky nebo manuálně. Poté, co pracovník založí obrobky do svařovacího přípravku, se dveře zavřou a robot začne se svařováním.

Svařovací minibuňka osazená výkonným robotem umožnila zvýšit produktivitu až o polovinu

„V našem závodě pracuje robot v buňce WTG 1200 spolehlivě v třísměnném provozu,” vysvětluje Markus Nickolai, vedoucí výroby ve firmě Brüninghaus & Drissner. A to s velkým úspěchem: došlo k výraznému zvýšení produktivity (až o 50 %), protože pracovník obsluhy je nyní schopen připravit další obrobky, zatímco probíhá automatické svařování. Díky precizní práci robota se navíc výrazně zlepšila výsledná kvalita svarů. Není proto žádným překvapením, že firma Paul von der Bank již pracuje na další generaci minibuňky s roboty Kuka pro své zákazníky. Nové řešení WTG 1500 bude mít navíc externí osu pro otáčení svařovacího přípravku.



Petr Kostolník

Foto: Kuka
Robotic journal