|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Systém All-In-One pomáhá zjednodušit výrobu

ročník 2017/číslo 01
Novinka firmy Carl Cloos Schweißtechnik GmbH v podobě řady kompaktních robotických zařízení All-In-One nabízí vysokou produktivitu a optimální hospodárnost. Systém zajišťuje dobrou přístupnost, aby mohlo být dosaženo lepších svařovacích pozic. Tyto systémy, u kterých není potřeba velkých prostor, mohou být integrovány do každé výroby.

Předloni uvedl český výrobce kotlů, rodinná společnost Atmos, do provozu dva nové systémy „All-In-One“ od firmy Cloos. Nyní firma provozuje již 15 těchto svařovacích robotů. Nová série kompaktních robotických zařízení přináší firmě Atmos vysokou výrobní produktivitu.

Flexibilní řešení pro automatizované svařování

Český podnik Atmos patří k vedoucím výrobcům kotlů na pevná paliva v Evropě. Až 80 % sortimentu, jako jsou kotle na dřevo, uhlí a peletky nebo kombinované kotle na peletky, zemní plyn a olej, vyváží do zahraničí. Jak řekl výrobní ředitel firmy Petr Antonín: „Naše výrobky se vyznačují optimálním poměrem cena - výkon, zákazníci ale očekávají nejvyšší kvalitu a funkcionalitu.“

Praporek: Koncept QIROX All-In-One spojuje polohovadlo svařence, robot a polohovadlo robota do jednoho zařízení

Zavedením dvou nových robotických pracovišť pro svařování kotlů podstatně rozšířilo výrobní kapacitu podniku. Základem konstrukčně stejných zařízení je svařovací robot QRC-350. C stojan s otočným výložníkem polohuje robota umístěného hlavou dolů. To umožnilo rozšířit pracovní dosah robotu a ulehčit svařování celých kotlů. Polohovadlo s rotačním a výkyvným pohybem a také svislým zdvihem ustavuje dílce vždy do ideální polohy pro svařování.

Zvláštností konceptu QIROX All-In-One je, že polohovadlo, robot i periferie robotu jsou sloučeny do jednoho zařízení. Uchycení a vyrovnání jednotlivých komponent je prováděno přes jednu základní desku, což umožňuje rychlou a velmi úspornou montáž. Další přesná kalibrace pak již není nutná.

Navíc jsou zařízení elektricky i mechanicky kompletně předinstalována, což také velmi usnadňuje montáž a údržbu a šetří čas. Uživatelsky jednoduchá obsluha umožňuje snadné, přesné a intuitivní ovládání. Vedle toho se nová pracoviště vyznačují vysokou kvalitou programování, čímž se snižují na minimum pozdější korekce programů. Vzhledem k tomu, že jsou obě zařízení v Atmosu konstrukčně stejná, stávající programy mohou být převzaty bez jakýchkoliv nákladů, což zajišťuje maximální flexibilitu.

Kompaktní systémy mohly být integrovány do výroby velmi snadno a bez nároků na velký pracovní prostor. Díky modulárnímu uspořádání těchto pracovišť je možno je kdykoli individuálně rozšířit a dovybavit. Součástí zařízení je kompletní bezpečnostní systém s ochranou proti záření, světelná závora a předvolba startu včetně nouzového vypínače.

Důvěrná spolupráce

Jako dlouholetý zákazník firmy Cloos sází firma Atmos ve svařování výhradně na roboty Cloos. „V průběhu mnoha let jsme si vytvořili spolehlivé partnerství a oceňujeme jejich rychlou servisní reakci,“ doplňuje Petr Antonín. České zastoupení společnosti Cloos navíc podporuje své zákazníky intenzivním školením jejich pracovníků.



Ing. Miroslav Trávníček, IWE
Kompaktní robotické zařízení All-in-One nabízí vysokou produktivitu
Kompaktní robotické zařízení All-in-One nabízí vysokou produktivitu
Atmos uvedl do výroby dvě nová robotická pracoviště, aby mohl navýšit výrobní kapacity
All-In-One v sobě spojuje polohovadlo, robot a periferie robotu do jedné konstrukční jednotky
Robotic journal