|Aktuality|Zajímavosti|Menu

V pouštním království připravují robotickou leteckou taxislužbu

ročník 2017/číslo 01

Dubaj se možná stane první zemí světa, která zavede do provozu drony pro přepravu osob.

Podle informací dubajského Úřadu pro silnice a dopravu má začít od července pravidelně létat bezpilotní letoun určený pro přepravu osob. Tento dopravní prostředek bude schopný přepravit jednoho cestujícího o váze do 100 kg a malé zavazadlo. Cestující si bude volit cílovou destinaci na dotykové obrazovce. Stroj bude fungovat ve zcela automatickém režimu, v letounu nebudou prakticky žádné ovládací prvky kromě dotekové obrazovky, na níž si bude cestující volit cílovou destinaci, let bude sledován z řídicího centra na zemi.

Pro tuto leteckou přepravní službu byl vybrán čínský dron eHang 184 (představený vloni na veletrhu CES), který již podstoupil testovací lety. Stroj může dosahovat rychlosti až 160 km.h-1, ale v běžném provozu se počítá se 100km rychlostí a s dobou letu do 30 minut. Na jedno nabití baterie může dron uletět ca 50 km.

Dubajský monarcha šajch Muhammad bin Rašíd Maktúm již loni oznámil záměr dosáhnout toho, že by do roku 2030 zhruba čtvrtinu všech cest s cestujícími po městě zajišťovaly autonomní vozy bez řidiče. První robotický minibus v Dubaji jezdí již nyní - francouzský elektromobil EZ10.

Robotic journal