|Aktuality|Zajímavosti|Menu

500 let po Lutherovi začíná sloužit Bohu i robot

ročník 2017/číslo 02
Automaty nastupují do náboženství. Asijskými mnichy loni představený robotický mnich recitující mantry v buddhistickém chrámu dostal letos křesťanského kolegu.

V protestantském kostele v německém Wittenbergu uděluje rozhřešení robot. Je příznačné, že robofarář nastoupil do služby v protestantské farnosti ve stejné zemi i městě, kde před půl tisíciletím odstartoval Martin Luther éru reformace. Dnes stojí církev s nástupem nových technologií na prahu další - třeba v podobě automatických kněží.

Robot nazvaný BlessU-2 byl vyvinut pro evangelickou církev v Hesse a Nassau. Skládá se z kovové krabice s dotykovou obrazovkou a dvěma rameny, na níž je hlava s elektronickými očima a digitálními ústy umožňujícími vyjádřit jednoduchou mimiku. S návštěvníky komunikuje prostřednictvím displeje - podobného, jaký je na bankomatech. Na něm lze vybrat v jakém ze sedmi možných jazyků jim bude dáno biblické požehnání nebo v jaké situaci by jim měl pomoci.

Mluvčí evangelické církve Sebastian von Gehren uvedl, že jde hlavně o experiment, který má vést k diskusi. Vědomě se rozhodli dát robofaráři design, který jde proti dnes modernímu lidskému vzhledu, a robot proto vypadá jako něco z pravěku počítačů z 80. let minulého století. Reakce věřících na tuto duchovní inovaci se podle jeho slov prudce liší. Polovina si myslí, že je skvělá, zatímco druhá si nedokáže představit požehnání od stroje. K robotovi jsou přitahování zejména lidé, kteří nemají s církví moc společného, konzervativnější věřící k němu mají spíše rezervovaný postoj.

Stroj by ale neměl nahradit tradiční požehnání pastora. Tvůrci chtěli iniciovat diskuzi o tom, jak může být umělá inteligence součástí budoucnosti náboženství.


Foto: EKHN
Digitální ústa robofaráře vyjadřují jednoduchou mimiku
Budoucnost náboženství? Robot je schopen požehnat v několika jazycích.
Robotic journal