|Aktuality|Zajímavosti|Menu

A vezměte to hezky od podlahy!

ročník 2017/číslo 02
Jednou z dalších oblastí, o které se až donedávna soudilo, že je výhradně lidskou doménou, která nebude zvládnuta roboty, je sféra umění. Ale ani to už neplatí, roboti skládají poezii a hudbu, tančí a muzicírují.

Americká Agentura pro obranné výzkumné projekty (DARPA) nepřipravuje jen mediálně známé futuristické armádní projekty, včetně bojových a pomocných robotů, ale i robotické umělce - konkrétně jazzového robota. Nový projekt MUSICA (Musical Improving Collaborative Agent) má za cíl vyvinout v rámci programů umělé inteligence hudební zařízení, které dokáže improvizovat jazzové sólo jako reakci na lidské partnery, stejně jako spolu improvizují skuteční jazzoví muzikanti. Projekt má prozkoumat nové způsoby, jak mohou lidé komunikovat s počítači a roboty. Na Středisku pro hudební technologie Georgia Tech vznikl jazzový pianista - robot Shimon, který umí zahrát pasáže odposlechnuté od lidského kolegy a improvizovat podle gest. Kolaborativní robotek ABB Yumi se zase představil s tenoristou Andreou Bocellim jako dirigent doprovodného orchestru. Jde však vesměs o experimentální záležitosti či ukázky možností automatizovaných systémů.

Ale jeden projekt už přinesl své výsledky v reálné podobě. A je to „pořádnej vodvaz" Zapomeňte na něžné robotky typu Honda Asimo či jeho kolegy od Toyoty fidlající na housličky nebo vyluzující tklivé tóny na trubku. Robotická metalová (a to v tomto případě doslova) kapela Compressorhead jsou rockeři a punkeři jako vystřižení, včetně famózního kovového číra. Robokapela, resp. plechoví členové projektu Compressorhead, za nímž stojí berlínský umělec Frank Barnes a jeho kolegové Markus Kolb a Stock Plum, vznikali postupně v letech 2007-2012. O rok později zahájila robokapela svou aktivní činnost - od té doby už má za sebou i několik úspěšných koncertů, např. v Sydney, New Yorku apod.

Robohudebníci Fingers, Bones a Stickboy, k nimž přibyl loni i 350kg robotický zpěvák Singer (díky fanouškům na Kickstarteru) jsou zhruba 1,5 m vysocí, vyrobení ze šrotu, hrající pomocí elektropneumatických prvků na skutečných elektrických a akustických přístrojích a řízení pomocí MIDI sekvenceru obslužným týmem v zákulisí. Jsou naprogramováni, aby dokázali zahrát „ty nejlepší špeky“ slavných rockových skupin jako AC/DC, Black Sabbath, Metallica apod. Název skupiny zřetelně odkazuje k populární kapele Motörhead, k níž se ostatně hlásí i jeden z koncertujících robotů v propagačním videoklipu slovy: „tohle je pro tebe Lemmy…“ narážkou na jejího zakladatele Iana Frasera „Lemmyho" Kilmistera. Konečně, můžete se sami přesvědčit na webových stránkách kapely: http://compressorhead.rocks.

Koncert Andrea Bocceli dirigoval robotek Yumi
Koncert Andrea Bocceli dirigoval robotek Yumi
Robotek od Toyoty zvládne hru na housle
Fingers a Bones obsluhují kytaru a baskytaru
Čtyřruký bubeník Stickboy „řádí" na bicích
Robotic journal