|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Bezpečná spolupráce lidí a robotů v praxi

ročník 2017/číslo 02
ABB již po celém světě instalovala více než 300 000 robotů. Kromě tradičních průmyslových robotů se zaměřuje i na tzv. kolaborativní robotiku, tedy trend vývoje a výroby robotů určených pro přímou spolupráci s lidmi.

Skvělou ukázkou spolupráce je první průmyslový robot na světě nazvaný YuMi, který skutečně dokáže spolupracovat s lidmi, a také řešení SafeMove, které umožňuje těsnější spolupráci robotů a lidí. Technologie SafeMove byla poprvé představena v roce 2008 a slouží k certifikovanému monitorování bezpečnosti pohybu robota, dohledu nad nástroji a robotem v klidovém stavu a také k omezení rychlosti. Nejnovější generace softwaru, SafeMove2, nabízí vyšší flexibilitu, úsporu místa a špičkové nástroje pro zajištění vyšší produktivity při nižších celkových investičních nákladech.

Zajímavá bude praktická ukázka této technologie na MSV v Brně, spojená s průmyslovým robotem IRB 1200. Návštěvníci budou moci vidět schopnost robota naprosto bezpečně fungovat i v otevřeném prostoru, protože systém SafeMove umožňuje těsnější spolupráci robotů a lidí omezením pohybu robota přesně dle požadavků dané aplikace - umožňuje rychlé zastavení robota v případě narušení jeho prostoru vstupem člověka. Systém má mnoho pokročilých bezpečnostních funkcí, jako např. nastavení rychlostních limitů, bezpečného monitorování klidového stavu, nastavení rozsahů os a soustavného dohledu nad pozicí a orientací. Disponuje rovněž bezpečnostním sběrnicovým připojením ke kontrolérům rodiny IRC5 (IRC5 Single cabinet, Compact a Paint).

Spolupracující YuMi

Vzájemná spolupráce mezi lidmi a roboty je ideální způsob, jak zefektivnit a zároveň akcelerovat výrobu. YuMi vnáší do výrobního procesu celou řadu výhod, mezi které patří vyšší efektivita, bezpečnost a kvalitnější ergonomie pracoviště. Díky svým unikátním vlastnostem je dokonalým řešením pro montáž malých součástí. Je schopný manipulovat s nejrůznějšími předměty od jemných součástí mechanických hodinek až po součásti používané ve spotřební elektronice – a to s takovou přesností, že např. dokáže navléci nit do ucha jehly. Například v závodě ABB Elektro-Praga v Jablonci pracuje spolu s lidmi na výrobní lince určené pro montáž elektrických zásuvek. Díky důsledně bezpečné konstrukci tento robot se dvěma pažemi zaručuje naprostou bezpečnost pro své okolí. Zároveň je výrazně zvýšena kvalita výroby díky přesnosti a opakovatelnosti pohybů robota.

Digitalizace: ABB Ability

Společným jmenovatelem ABB expozice na MSV je digitalizace v podobě platformy ABB Ability, která propojuje automatizační řešení s možnostmi IoT. Získané údaje lze přímo využít prakticky pro zvýšení produktivity, flexibility a efektivnosti v celém výrobním hodnotovém řetězci. Služby ABB Ability Connected Services umožňují soustavné monitorování robota v provozu. Tento monitoring zvyšuje nejen efektivitu robota, ale snižuje i náklady na servis a prodlužuje životnost celého zařízení. Díky této diagnostické technologii je reaktivní způsob údržby nahrazován prediktivním - poruchám lze takto předcházet ještě dříve, než nastanou a díky těmto technologiím je možno lépe plánovat údržbu výrobních zařízení.

Výběr toho nejlepšího najdete i na letošním MSV v expozici ABB č. 30 v pavilonu G2. Zájemcům bude přiblížena automatizace výroby, moderní řízení továren a demonstrace pokročilé úrovně digitalizace.

Systém Web Services umožňuje propojit několik robotů a ukázat jejich momentální stav prostřednictvím jednoho vizualizačního panelu, přes mobil, tablet nebo PC a získat tak okamžitý přehled o stavech a provozu všech robotických linek. V jednoduchém piktogramu uživatel vidí, v jakém stavu se nacházejí jednotliví roboti, a zda aktuálně plní naprogramované úkoly, případně identifikaci chyb. Roboti jsou propojeni pomocí vnitropodnikové sítě.

Když svařují roboti

Automatizace s využitím robotů zvyšuje efektivnost svařování a umožňuje výrobcům vyrobit více částí za kratší dobu při současném snížení množství odpadu, zvýšení kvality a zlepšení pracovního prostředí. ABB vystavuje různé pokročilé aplikace pro svařování a dělení materiálů a také automatizační technologie s vizuálním naváděním, které optimalizují svářecí postupy a zvyšují produktivitu výroby. Dnešní požadavky na co nejvyšší efektivitu svařování vyžadují vybavení, které v sobě kombinuje vysoce produktivní provoz a rozumné pořizovací náklady. Modulární buňky jsou optimálním řešením pro robotizaci svařování. Základem tohoto exponátu výrobního řešení jsou dva roboty ABB IRB 6700 doplněné o řešení pro bodové svařování SpotPack a aplikaci dálkového laserového svařování Laser Scanner.

Sedmá generace modelu IRB 6700 s aplikací Laser Scanner je univerzálním systémem vhodným ke svařování různých materiálů. Zaručuje hluboký průvar a vysokou rychlost svařování s minimálním pnutím díky nízkému příjmu tepla, což usnadňuje konstrukci součástí. Jde o nejvýkonnější robot s nejnižšími provozními náklady ve třídě 150-300 kg. Dle vyjádření výrobce také o nejspolehlivější a nákladově nejúspornější velký robot, jaký ABB vyrobila. Je možné jej ovládat pomocí ovládacího panelu Flexpendant, který umožňuje on-line ovládání a programování. Lze jej využít k rychlému startu a efektivnímu provozu, k monitorování a analýze procesních signálů, k monitorování a řízení laserového zařízení a k přidání výukových nástrojů pro snadné a rychlé nastavení. Druhou možností je řízení pomocí softwaru Robot Studio. Zde jsou k dispozici specializované doplňky, např. pro dálkové laserové svařování „on-the-fly“, umožňující importovat programy skenovací hlavy přímo do Robot Studia. Díky kompletní řadě variant robotů s nosností od 150 do 300 kg a s dosahem od 2,6 do 3,2 m se rodina IRB 6700 snadno přizpůsobí nejrůznějším úkolům v automobilovém průmyslu, ale i v jiných průmyslových odvětvích. abb.cz


Foto: ABB
YuMi skutečně spolupracuje s lidmi v provozu
YuMi skutečně spolupracuje s lidmi v provozu
IRB 6700 se dočkal už 7. generace
Díky softwaru RobotStudio lze vizualizovat simulaci programovacího prostředí
Služba Connected Services umožňuje monitorování robota v provozu
Robotic journal