|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Chuck vrací úder

ročník 2017/číslo 02
Chuck, o němž bude řeč, není slavný nezničitelný svalovec Chuck Norris, ale jeho robotický jmenovec, který se bude nyní snažit získat stejnou proslulost ve světě robotiky a skladové automatizace, jako jeho filmový protějšek v seriálové branži.

V roce 2012 koupil Amazon za 775 mil. dolarů společnost Kiva Systems, založenou devět let předtím, která se etablovala jako úspěšný tvůrce a výrobce skladových robotů. Během několika let vznikla z bývalé firmy Kiva nová divize Amazon Robotics, která ovládla trh původními roboty Kiva s velkou konkurenční výhodou oproti jiným logistickým podnikům a maloobchodníkům. Tandem dvou vrcholových manažerů robotické firmy, jež vytvořila skladové roboty společnosti Amazon, se nyní vrací do ringu s vlastní firmou. A nejsou sami - s nimi si hodlá vybojovat své místo na slunci v segmentu skladové logistiky i nový robot Chuck.

Jerome Dubois a Rylan Hamilton, bývalí vedoucí pracovníci společnosti Kiva Systems, založili nový startup s názvem 6 River Systems a vytvořili robota s názvem Chuck, jenž pomáhá skladovým pracovníkům s větší efektivitou. Už na počátku získali pro novou firmu podporu v podobě 15 milionů dolarů, které do 6 River Systems investovali partneři Norwest Venture, Eclipse VC a iRobot, další renomovaná značka z robotické branže. Matt Howard ze společnosti Norwest, jeden z investorů, zdůvodnil motivaci pro vložení peněz do společnosti 6 River Systems tím, že její technologie může být instalována bez jakýchkoliv změn ve skladu. „Roboty Chuck můžete začít používat bez vylévání betonu nebo instalace kamery a senzorů či speciálních sítí, což je činí dostupné i pro malé a střední podniky, pro které jsou nezbytné k realizaci dodávek pro tzv. poslední míli," vysvětlil.

Roboty Chuck lze začít používat bez úprav podlahy či instalace senzorů a speciálních sítí, proto jsou dostupné i pro malé a střední podniky

Chuck je samořídicí vozík, který přijímá data z palubních senzorů, aby navigoval s centimetrovou přesností k požadovaným položkám, které čekají na vytažení z polic pro splnění daného pořadí v přípravě k expedici. Může také pomoci pracovníkům rychle zařadit zpět vrácené položky. Na displeji Chuck mj. zobrazuje uživatelům informace o vlastní produktivitě během přesunů a upozorňuje je, zda se blíží k dosažení osobního úspěchu. Cílem je motivovat uživatele, aby pracovali co nejbezpečněji a nejúčinněji.

Průmysl ve Spojených státech je vystaven nedostatku pracovních sil. Očekává se, že elektronický obchod na tomto kontinentu v letošním roce vzroste o 12 % a poptávka po systémech pro něj stoupá. I když šéf firmy neměl svolení jmenovat konkrétní počáteční zákazníky 6 River Systems, uvedl, že již čítají půl tuctu veřejně obchodovaných společností včetně velkých obchodních domů, významných maloobchodních řetězců a logistických firem třetích stran. To by mělo během příštích měsíců vést více než ke zdvojnásobení počtu instalací systémů Chuck.

Společnost 6 River Systems bude nicméně operovat na ostře konkurenčním trhu, kde již působí kromě gigantů typu Amazon i řada dalších, menších agilních firem vyvíjejících skladové pomocníky, jako např. společnost Fetch Robotics, Locus Robotics aj., které již představily řadu zajímavých systémů navržených speciálně pro logistické manipulační aplikace s cílem zefektivnit provoz ve skladech.



Petr Sedlický
Robotic journal