|Aktuality|Zajímavosti|Menu

… dokud nás zkrat nerozdělí

ročník 2017/číslo 02
Svatební obřad vedl I-Fairy - první oddávající robot na světě
Moderní technologie přebírá všechny aspekty našeho života a roboti (teoreticky) zvládnou i takové věci, jako je svatba. Páry v Jižní Koreji, Japonsku a USA už použily roboty jako své svatebčany, robot dokonce fungoval i jako oddávající, a svou svatbu už měli i samotní roboti.

První pár novomanželů si v Koreji odbyl svatbu za pomoci robota Tiro v roce 2007, ten byl ovšem spíše v roli asistenta. Zato když si slečna Satoko Inoue a Tomohiro Shibata, profesor robotiky na Institutu vědy a technologie v Naře, řekli v roce 2010 své ano na střeše tokijské restaurace, vedl už svatební obřad malý sedící robot I-Fairy firmy Kokoro. Zhruba 1,2 m vysoký robotek s blikajícíma očima ozdobený květy se tak stal prvním oddávajícím robotem na světě. Ovšem s pomocí skrytého programátora, který zadával do počítače potřebné povely.

První oficiální sňatek robotů se konal jako show v Japonsku. Roboti Frois a Yukirin spojili své osudy v červnu 2015 v Tokiu. Na akci, kterou zorganizoval Maywa Denki, výrobce elektronických doplňků, prošli „novomanželé“ uličkou svatebčanů. Humanoidní nevěsta proplula uličkou v dlouhých bílých šatech, podobně jako japonská popová hvězda Yuki Kashiwagi, doprovázena „otcem". Následoval oficiální ceremoniál, kdy pár tiše čekal na velkou chvíli. Ve finále ženich Frois, červenostříbrný „old style“ robot, jehož oficiální oblek reprezentoval na plechovém těle černý motýlek, vysunul z úst stříbrný kotouč, aby završil obřad bizarním „polibkem“. Po ceremoniálu dokonce rozkrojil dort předtím, než automatizovaný orchestr spustil píseň pro ekvivalent jejich prvního svatebního tance.

Robotic journal