|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Inovativní spolupracující robot, který vidí

ročník 2017/číslo 02
Na výstavě PPMA Show 2017, pořádané předposlední zářijový týden v Birminghamu, představila firma HMK Direct kolaborativního robota s integrovaným vizuálním systémem.

Novinka společnosti HMK s názvem TMC Cobot (TM5), kterou firma demonstrovala na prestižní akci britské robotiky, není nic menšího než první robot na světě založený na spolupráci s vestavěným rozpoznáním vizí od firmy Techman Robot. Spojuje v sobě systémy, které v běžných robotech obvykle pracují odděleně. TMC Cobot je podle výrobce jediným kolaborativním robotem svého druhu, který v jediné jednotce integruje jednoduché programování, plně integrovaný vizuální systém a nejnovější bezpečnostní standardy.

Díky svým schopnostem včetně identifikace směru, samokalibrace souřadnic a provozu vizuálních úloh umožňujících vestavěné vidění, se dokáže TM5 sám kdykoli jemně doladit podle aktuálních podmínek, aby zvládl složité procesy, které dosud vyžadovaly použití různých zařízení. Vyžaduje tak méně pracovního úsilí a času obsluhy na opětovné kalibrace při pohybu předmětů nebo souřadnic, a tím výrazně zlepšuje flexibilitu a snižuje náklady na údržbu.

Jednoduchý, chytrý a bezpečný

Jak zdůrazňuje výrobce, programování robota je mimořádně jednoduché. Provádí se pomocí snadno použitelného programového diagramu. Program TM Flow bude fungovat na jakémkoli tabletu, PC nebo notebooku připojeným prostřednictvím bezdrátového spojení k TM řídicí jednotce. Komplexní automatizační úkoly mohou být realizovány během pouhých několika minut. Chytré funkce učení a průvodci také umožňují ručně řízené programování a snadné začlenění operací, jako je např. paletizace, depaletizace a sledování dopravníků.

Se svým výkonným vestavěným vizualizačním systémem a TM flow dokáže TM5 vidět, myslet a pracovat jako člověk

TM5 je jediný kobot, který má na zápěstí robota standardně zabudovaný balíček plného barevného vidění, plně podporovaný v TM Flow. To umožňuje uživatelům snadnou integraci robota do aplikace bez nutnosti použití složitých nástrojů a potřeby drahého dodatečného vizuálního hardwaru a programování.

Kamera „Eye-in-hand“ instalovaná přímo v rameni robota může být použita k automatizaci úkolů bez nutnosti komplikovaných přípravků - prezentační video na webu výrobce předvádí identifikaci tvaru a orientaci objektu pomocí kamery a rychlý a přesný výběr objektu z náhodného místa. Úkol je proveden za méně než čtvrt sekundy, a proto umožňuje optimalizaci doby cyklu. Programování ve vizualizační úloze je zcela integrováno do programovacího prostředí TM Flow a příklad prezentovaný ve videu byl dosažen jen s několika minutami programovacího úsilí, namísto až týdnů programovacích prací, které vyžadoval obdobný úkol dříve.

V souladu s novými předpisy

Robot, který již nedávno získal certifikační označení CE jako zařízení schválené k provozu v evropských podmínkách, nyní obsahuje i nové standardy dle pokynů ISO/TS 15066, týkající se bezpečnosti systémů kolaborativních robotů spolupracujících s lidmi. Ty zahrnují čtyři typy spolupráce:

a) Sledované bezpečnostní zastavení b) Ruční vedení c) Monitorování rychlosti a oddělení d) Omezení výkonu síly Bezpečnostní hardwarové vstupy umožňují také integrovat TM5 do širších bezpečnostních systémů. Kolaborativní robot TM5 je k dispozici se dvěma možnostmi užitečného zatížení - 4 a 6 kg - s dosahem 900 a 700 mm, obě verze s polohovací schopností na opakovatelnost 0,05 mm. Jak konstatuje výrobce, spolu s dalšími funkcionalitami jako jsou síťové připojení EtherCat a Modbus a možnosti rozšíření I/O či síťový přístup IoT, nastavuje TM5 nový standard pro tento segment robotického odvětví.



Jan Kryštof

Foto: hmkdirect.com
Robotic journal