|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Kdy nastoupí „skladoboti“?

ročník 2017/číslo 02
Vytlačí roboti lidský personál ze skladů? V dlouhodobé perspektivě zřejmě ano, ale zatím to vypadá, že přes razantní nástup automatizace do skladových areálů se právě tady lidé o práci ještě nějakou dobu bát nemusí.

Amazon, největší americká společnost elektronického obchodování, má ve svých skladech kolem 45 000 robotů, ale zatím to nevypadá, že by totálně přebírali práci lidem. Naopak firma vyhlásila, že v příštích 18 měsících vytvoří v USA dalších 100 000 pracovních míst.

To je částečně proto, že dnešní komerčně dostupní roboti jsou schopni dělat jen menší část práce spojené s balením objednávky. Ale roboti by mohli brzy převzít větší část skladu, konstatuje na svém webu robotická startupová firma RightHand, která začala testovat technologii, jež automatizuje úkoly, které se roboti snaží zvládnout: rozpoznávání a vyzvedávání položek z krabic.

Roboti totiž na určitý typ práce ještě stále nejsou tak dobří jako lidé. Například roboti ve skladových aplikacích dokáží načíst celé police, palety či krabice, ale nedokáží z nich vyndat jednu věc do objednávky. Musí je dopravit k lidem, aby operaci dokončili.

Aby roboti dokázali vybírat předměty z krabic, je třeba zvládnout složitější úkol: identifikovat širokou škálu objektů a odpovídajícím způsobem přizpůsobit manipulaci s nimi. Podle vyjádření Amazonu tento konkrétní výkon zůstává obtížnou výzvou a společnost organizuje každoroční výzvu k vychystávání (Picking Challenge), v níž roboti soutěží o jeho vyřešení. Ale i robot se zatím dosaženými nejlepšími výsledky je ještě příliš pomalý a nepřesný, než aby byl použitelný ke komerčnímu nasazení.

Orb

Robotický systém určený k roztřídění různorodých položek je předmětem výzkumu kanadské firmy Kindred, která se snaží zapojit do tohoto procesu i technologie umělé inteligence. Ty by umožnily robotovi fungovat ve skladu obdobným způsobem, jako člověk. Sklady jsou podle jejich výzkumníků ideálním místem k zahájení cesty za umělou inteligencí na úrovni člověka.

Příští průlom v oblasti AI by mohl přijít ze skladů - díky skladovým robotům a automatizačním systémům, na kterých pracují technologické firmy

Výsledkem je prototyp průmyslového skladového robota s názvem Orb. Jeho základem je robotické rameno umístěné uvnitř šestihranného skleněného obalu, vybaveného senzory, které mu pomáhají vidět, cítit a dokonce i slyšet okolí. Rameno je ovládáno kombinací lidské kontroly a automatizovaného softwaru. Některé prvky může dělat automaticky. Lidé vstupují do procesu, když potřebují ruční ovládání robota k provádění úkolů, které jsou pro stroje obtížné, jako např. uchopení jediného produktu ze skupiny různých položek. Orb je navržen tak, aby pomohl třídit tyto předměty z velké hromady uvnitř skleněné nádoby. Rameno je možné ovládat i dálkově pomocí externího headsetu HTC Vive a ovladačů pohybu virtuální reality. Podle tvůrců Orba je VR skvělé řešení pro shromažďování dat o hloubce a dalších informacích, které lidé intuitivně používají k uchopení objektů. Operátor s VR headsetem přemístí rameno na požadovaný předmět, dokud pevně neuchopí předmět. Pak ho člověk může pustit. Kindred již automatizoval proces zdvíhání objektů, skenování čárového kódu a třídění do potřebného zásobníku. „V každém velkém skladu musí lidé procházet skladem a vyzvedávat věci. Nejúčinnější způsob je vyzvednout celou řadu různých věcí najednou, a přemístit je k třídění. Náš robot dělá tuto práci uprostřed. Princip spočívá v tom, že pracovníci ve skladu mohou vypustit spoustu produktů do Orba, zatímco vzdálený operátor pracuje s robotem, aby je třídil," říká George Babu, ředitel společnosti Kindred. Proces je navržen tak, aby lidští skladoví pracovníci mohli provozovat více Orbů současně, uchopit předměty a potom v další fázi nechat převzít starost o další kroky softwaru.

RightPick

RightHand Robotics, kterou založil tým vědců z Harvard Biorobotics Lab, laboratoře Yale Grab a MIT, vytvořila řešení nazvané RightPick, které může vybírat položky rychlostí 500 až 600 jednotek za hodinu - tedy tempem srovnatelným se zručným lidským dělníkem. Používá pozadí pro strojové učení a senzorizovanou robotickou ruku, která je schopna rozpoznávat a zpracovat tisíce položek.

Běžní roboti používaní ve skladových vychystávacích aplikacích zpravidla nejsou příliš sofistikovaní (i když existují roboti s pokročilým systémem strojového vidění či jinými technologiemi detekce, ale jde o drahá specializovaná zařízení, stěží nasaditelná v masovém měřítku). Dostávají se k nim tak věci zabalené do plastů nebo částečně zakryté jinými předměty, s nimiž si prostě s potřebnou spolehlivostí nedokážou poradit. Systém RightPick je ale dostatečně funkční, aby mohl být nasazen v pilotních programech ve skladech společností, kde stroje vybírají tisíce objednávek. „Je to jen otázka času," říká Bruce Welty, zakladatel společnosti Locus Robotics, vyrábějící skladové roboty, které vyřizují každý rok objednávky e-shopů za více než 1 miliardu dolarů.

Roboti v pilotních programech, jako je např. projekt firmy RightHand Robotics se používají většinou k vybírání předmětů z krabic. Balíčky, které se mají odesílat, vyžadují ovšem složitější úkoly. To znamená, že zatím musí sklady najímat lidské pracovníky, snahou je samozřejmě jejich počet limitovat už kvůli nákladům na nezbytné minimum. Ale protože elektronický obchod pohlcuje stále více obchodů z tradičního maloobchodu a neustále roste počet objednávek, které je potřeba vyřídit k plné spokojenosti zákazníků, a to v co nejkratším čase, pokud chce obchod v silné konkurenci uspět je zřejmé, že automatizace bude jediným možným řešením.



Vladimír Kaláb
Foto: Pinterest
Skladoví roboti zatím nejsou schopni převzít specifickou práci lidí
Skladoví roboti zatím nejsou schopni převzít specifickou práci lidí
Základem skladového robota Orb je robotické rameno uvnitř 6hranného skleněného obalu - díky senzorům robot „vidí, cítí i slyší" okolí
Řešení RightPick může vybírat položky rychlostí až 600 jednotek za hodinu - tedy tempem srovnatelným se zručným dělníkem
Robotic journal