|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Když ordinuje MUDr. robot

ročník 2017/číslo 02
Robotický zubař vytvořený v Číně provedl poprvé na světě chirurgickou zubní operaci bez lidského zásahu. Přestože během operace byl přítomen lékařský personál, nehrál během ní aktivní roli.

Při zhruba hodinové operaci byly pacientce ve městě Xian, podle informací hongkongského listu South China Morning Post (SCMP), implantovány dva umělé zuby, vytvořené technologií 3D tisku v mezích odchylky 0,2 až 0,3 mm - což je standard požadovaný pro typ operace prováděné robotem. Před zahájením operace umístili lidští zdravotníci pacientku do požadované pozice a naprogramovali pohyby robota. Pro správnou implantaci zubů do ústní dutiny určili úhel a hloubku implantátů. Tyto pohyby testovali a dle shromážděných dat provedli potřebné úpravy, než podali ženě lokální anestetikum a zahájili operaci. Robot tak byl schopen provádět korekce v souladu s pohyby pacientky.

Robotický zubní lékař byl vytvořen v reakci na nedostatek kvalifikovaných zubních lékařů v Číně a znepokojivý počet lidských chyb. Průzkum zjistil, že v zemi potřebuje nové zuby přes 400 milionů lidí, ale počet kvalifikovaných zubních lékařů zaostává za poptávkou a z milionu každoročně provedených implantátů způsobí řada nekvalitních stomatologických ordinací pacientům větší problémy. Technologie, která podle doktora Zhao Yimina, předního čínského odborníka na ústní rehabilitaci, kombinuje odborné znalosti zubních lékařů a výhody robota, byla vyvíjena čtyři roky ve spolupráci se Stomatologickou nemocnicí 4. Vojenské lékařské univerzity v Xian a Ústavem robotiky na univerzitě Beihang v Pekingu.

Roboti se na pomoc zubním lékařům i v oblasti výcviku studentů používají stále častěji. V březnu letošního roku schválil americký Úřad pro kontrolu potravin a léků použití robotického systému Yomi, který má pomáhat lidským chirurgům při montáži implantátů.



Foto: SCMP
Robotický dentista implantuje umělé zuby
Robotic journal