|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Nenápadní siláci

ročník 2017/číslo 02
Potřebujete přesunout těžké náklady uvnitř nebo kolem skladu? Místo vysokozdvižného vozíku to možná zvládne i robot. Samozřejmě ne každý, ale automatický vozík Freight si s takovýmto úkolem dokáže poradit.

Výrobce je charakterizuje jako nejuniverzálnější sestavu autonomních mobilních robotických platforem v oboru. Nejnovější stroje z laboratoří Fetch Robotics jsou většími verzemi malého, mobilního zařízení nazvaného Freight, které bylo navrženo tak, aby následovalo skladové dělníky při výběru výrobků z polic a pomáhalo jim převážet vybraně položky.

Model s označením Freight 500 zvládne náklad o stejné hmotnosti v kilogramech jakou napovídá jeho číselné označení, ale přesto dokáže bez problémů projet dveřmi a operovat v oblastech, kudy běžně procházejí lidé. Jeho výkonnější bráška Freight 1500, navržený pro větší a nejběžnější paletované náklady dokonce uveze až 1,5 t. Tito výkonní skladoví roboti jsou koncipováni právě jako alternativa či náhrada nízkozdvižných a vysokozdvižných vozíků ve skladech. Větší je určen k přepravě břemen, které jsou obvykle vidět přijíždět do skladu na vrcholu palety. Jakmile jsou naloženi, vyhledají si cestu a vyhýbají se nebezpečí pomocí kombinace lidarů a stereokamer, které dokáží na jedno nabití baterií pracovat po dobu až devíti hodin. Pak stačí hodina nabíjení a robot obnoví svou energii na 90 % kapacity.

Robotic journal