|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Nová řídicí jednotka pro roboty Fanuc

ročník 2017/číslo 02
Řídicí jednotka R-30iB je novým standardem firmy Fanuc pro inteligentnější výrobu. Obsahuje novou generaci pokročilého integrovaného hardwaru a více než 250 softwarových funkcí. Výrobce si od ní slibuje zásadní zlepšení výkonu robotů z hlediska doby cyklu, rychlosti, přesnosti a bezpečnosti.

Jednotka R-30iB byla navržena s cílem zjednodušit ovládání a maximálně snížit spotřebu, a dosáhnout co nejlepší energetické efektivity robotů díky inteligentní optimalizaci výkonu a řadě funkcí pro úsporu energie. Dodává se v provedení ve čtyřech různých skříních, což umožňuje maximálně využít prostor v dílně a uspořádání výrobních buněk. S výjimkou rozměrnější skříně B-Cabinet jsou všechny řídicí jednotky řady Fanuc R-30iB kompaktní a snadno se integrují do výrobních buněk s jedním robotem. V případě instalací s několika roboty lze pro úsporu podlahové plochy stavět jednotky na sebe.

Integrovaná jednotka stroje

Výkonná jednotka PMC integrovaná do řídicí jednotky R-30iB má přístup k celému I/O systému robotu. Lze tedy snadno samostatně či asynchronně ovládat periferní zařízení, aniž by to mělo negativní vliv na výkon robotu.

Protože řídicí jednotky R-30iB neobsahují počítač, spouštějí se velmi rychle. Důležitým faktorem, a to zejména v současné éře síťové kyberkriminality, pandemie malware a hackerských útoků, je i bezpečnost software, který je odolný vůči těmto rizikům. Na rozdíl od řídicích jednotek na bázi počítačů, které spoléhají na funkčnost systému Windows, používají řídicí jednotky R-30iB vlastní patentovaný software firmy Fanuc. Uživatelé žlutých robotů tak mohou být v klidu a bez obav z problémů s viry, hackery či stabilitou řídicího systému.

Všechny řídicí jednotky nové řady jsou standardně připraveny pro inteligentní funkce, jako je vidění a kontrola rušivých vlivů a síly. Do řídicí jednotky R-30iB je plně integrován systém vizuální detekce typu plug & play iRVision. Používá buď 2D nebo 3D rozpoznávání obrobků a dokáže je lokalizovat bez ohledu na jejich velikost, tvar nebo polohu. Je schopen také číst čárové kódy, třídit podle barvy a podporuje i flexibilní plnění součástmi, vysokorychlostní vizuální sledování linky (iRPickTool) a sběr ze zásobníku nebo panelu. Systém iRVision velkou měrou přispívá ke zvýšení produktivity. Linka se díky němu obejde bez vodicích přípravků, což dále snižuje náklady.

3D Area Sensor je další z významných funkcionalit integrovaných do řídicí jednotky. Pomocí technologie vidění v reálném čase vytváří 3D mapy, díky nimž robot dokáže detekovat a zvedat jednotlivé součásti ze zásobníku, přičemž doba cyklu je 8 až 12 s – a to i v případě špinavých, rezavých či mastných součástí nebo předmětů, které nemají žádné jasně rozpoznatelné rysy, např. pytlů.

Pro aplikace s vizuálním sledováním linek osazených jedním nebo více roboty nabízí výrobce cenově efektivní sledovací software pro řízení fronty Fanuc iR PickTool. Nástroj navržený pro snadné použití začátečníky i profesionály umožňuje vytvářet standardní i vlastní konfigurace. Nastavuje se snadno a rychle pomocí technologie plug & play, nevyžaduje programování v jazyce TP a lze ho snadno ovládat pomocí zařízení iPendant Touch.

Nyní ve vylepšeném provedení

V srpnu představil Fanuc vylepšenou verzi R-30iB Plus. Obsahuje nový iPendant s detailnějším rozlišením a výkonnějším procesním zpracováním. Uživatelské rozhraní iHMI má obrazovku založenou na známých ikonách, které jsou snadno použitelné s intuitivními průvodci pro nastavení a programování. Zahrnuje i výukové programy společné pro CNC Fanuc, což umožňuje snadnější používání robotů. S pomocí programovací příručky mohou dokonce i začínající uživatelé robotů vytvořit program pro jednoduchou manipulaci a spustit ji za pouhých 30 minut. Snadnější využití také usnadňuje nastavení a údržbu systému. Pro uživatele, kteří se pohodlněji cítí v současném rozhraní, se může nový iPendant snadno vrátit k předchozí verzi.

Výkon zpracování pro hardware i software byl vylepšen a cyklus zpracování signálu zkrácen. Ve srovnání s předchozími řídicími jednotkami bylo vylepšeno načasování výstupu signálu, což rozšiřuje možné aplikace i na systémy, které vyžadují vysokou přesnost polohování, např. laserové aplikace. Vizualizační systém R-30iB Plus využívá nové rozhraní kamery, zvyšující čtyřnásobně rychlost přenosu snímků se zjednodušenou konfigurací kabelu.


Jan Kryštof

Foto: Fanuc
Robotic journal