|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Pomocníci pro pohodlnější život seniorů

ročník 2017/číslo 02
Velkou skupinou, kde mohou roboti a inteligentní asistenční systémy prokázat cenné služby, jsou senioři. Vzniká řada těchto zařízení určená jako společníci a pomocníci do jejich domovů.

Elli.Q izraelské startupové firmy Intuition Robotics sice nevypadá jako typický robot, spíše jako designový doplněk, nicméně je nabitý spoustou praktických funkcí a má fungovat jako praktický společník pro osaměle žijící starší lidi. Jeho cílem je udržovat je aktivní s využitím moderních technologií. Například zprostředkovat jim komunikaci s příbuznými či přáteli prostřednictvím videohovoru aktivovaného hlasovými povely. Stejně tak ovšem dokáže připomenout, že je čas vzít si léky nebo si zacvičit. Robot je zatím ve stadiu vývoje, ale firma na něj již přijímá předobjednávky. Cena by údajně neměla přesáhnout částku, za kterou se dá pořídit např. špičkový smartphone nebo notebook.

Podobného robota nazvaného Zenbo vyvinula i firma Asus. Přestože vypadá jako dětská hračka (kromě seniorů se má postarat i o děti), jde ve skutečnosti o sofistikovaného robota. Dokáže se nezávisle pohybovat, rozumí hlasovým povelům a díky různým výrazům své robotické tváře vyjadřuje i emoce. Jako asistent pro seniory jim pomůže připomenout důležité informace, např. lékařské prohlídky, čas pro braní léků apod. Dokáže také monitorovat pády člověka a okamžitě na ně upozorní další členy rodiny alarmem ve smartphonu.

Prostřednictvím hlasových povelů může Zenbo zprostředkovávat i videohovory, pomoci procházet sociální sítě, nakupovat online či streamovat filmy a pořizovat obrazový záznam. Umí ale i kontrolovat a ovládat chytré spotřebiče a usnadnit tak mnoho věcí v domácnosti. Dokáže číst recepty nebo poslouží jako časovač a pokud není v domácnosti nikdo přítomen, může díky funkci dálkově ovládané kamery hlídat domov. A co je nejlepší: dokáže se učit a adaptovat podle preferencí uživatele.


Foto: Intuition Robotics

Foto: Asus
Projekt Elli.Q - i takhle může vypadat domácí asistent
Projekt Elli.Q - i takhle může vypadat domácí asistent
Asus Zenbo je něco jako E.T. pro seniory: dokáže je bavit, ale také postarat se o jejich denní režim a v případě potřeby třeba přivolat pomoc
Robotic journal