|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Přizpůsobitelné uchopovače pro koboty

ročník 2017/číslo 02
Firma On Robot představila nové přizpůsobitelné uchopovače pro manipulaci s objekty mnoha různorodých tvarů a velikostí. Jsou určeny především pro koboty.

Dánský výrobce inovativních elektrických uchopovačů uvedl na trh flexibilní a energeticky úsporný uchopovač pro rychle se rozvíjející segment kolaborativních robotů, umožňující přesně manipulovat s předměty různé velikosti. Jejich silnou stránkou je jednoduchá instalace na rameno kobota a snadné programování. Model RG6 je větší a silnější verze populárního uchopovače RG2, s vyšší užitečnou hmotností než ostatní dvouprsté kolaborativní uchopovače aktuálně dostupné na trhu. Tato vyšší nastavitelná síla (25 až 120 N) umožňuje dosáhnout až třikrát vyšší užitečné zatížení (6-8 kg) a širší zdvih (160 mm), což činí tento produkt ideální pro výrobní firmy, které potřebují automatizovat manipulaci s jemnými nebo těžkými předměty u aplikací, jako je vychystávání a umísťování, počítačové numerické řízení (CNC), strojový úklid, balení a paletizace či montážní operace.

Jejich silnou stránkou je jednoduchá instalace na rameno kobota a snadné programování

„Chapadlo RG6, vytvořené po průzkumu našich distributorů po celém světě, rozšiřuje možnosti RG2 tím, že poskytuje ideální uživatelsky přívětivý nástroj, který zvládá mnohem větší předměty. Jde o silný a robustní uchopovač bez vnějších vodičů, který je stále stejně jednoduchý, snadno instalovatelný a bezpečný jako RG2. Nekonečné rotace koncového spoje jej činí flexibilním a obratným jako samotné robotické rameno," řekl Gary Eliasson, generální ředitel firmy On Robot pro Severní Ameriku.

Namísto tradičních řešení s využitím stlačeného vzduchu, která zabírají velký prostor, jsou energeticky náročná a pro mnoho uživatelů podle výrobce příliš komplikovaná, používá u RG6 elektrické řešení. Elektrický uchopovač RG6 je kompatibilní se všemi rameny kobotů firmy Universal Robot, který se upevňuje na rameno s bezpečnostními štíty namontovanými ve výrobě. Je snadno a rychle instalovatelný, což umožňuje operátorům rychle měnit konfiguraci v továrně bez pomoci inženýra-specialisty.

„Tato chapadla jsou tak bezpečná a uživatelsky přívětivá, že pracovníci mohou přímo komunikovat s kobotem. Výsledkem je, že se místo toho, aby se této technologie obávali, stále více se angažují a fascinováni novými možnostmi rychle nacházejí další způsoby, jak mohou koboty využít k optimalizaci své práce," dodal Gary Eliasson. Kromě vyšší síly, zdvihu a užitečného zatížení obsahuje RG6 mnoho vlastností jako jeho předchůdce: - jednoduché a intuitivní programování, které operátorům umožňuje snadno vybrat to, co potřebují - adaptivní prsty přizpůsobitelné výrobním požadavkům - pomocný výpočet těžiště, který uživatelům umožňuje zadat váhu užitečného zatížení a nechá robota vypočítat zbytek.



Foto: On Robot
Systém podporuje dvojité uchopovače bez nutnosti dalšího zapojení
Systém podporuje dvojité uchopovače bez nutnosti dalšího zapojení
Flexibilní, snadno použitelný a přizpůsobitelný uchopovač RG6
Programovací rozhraní uchopovače
Robotic journal