|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Rychlostní šampioni

ročník 2017/číslo 02
Na letošním veletrhu EMO v Hannoveru předvedla společnost Nachi Europe nejrychlejší kompaktní průmyslový robot na světě. Standardní 12palcový cyklus - který celosvětově slouží jako referenční hodnota pro rychlost robotů - prochází model Nachi MZ07 za pouhých 0,31 s. Je tak nejrychlejším robotem ve své třídě označované jako kompaktní.

Řada Nachi MZ zahrnuje 6osé roboty, které nesou zatížení 3,5; 4 nebo 7 kg a obsáhnou pracovní plochy o rozměrech 723-1102 mm (konkrétně MZ07 má přístup k pracovnímu prostoru o šířce 723 mm, typ MZ07L 912 mm). Se svým štíhlým designem a řadou speciálních vlastností - např. vysoká krytí IP67 - jsou tyto roboty vhodné pro spolupráci s malými soustružnickými a frézovacími stroji. Mohou být integrovány do automatizačních buněk nebo namontovány přímo do obráběcího stroje.

Odolní všeumělové

Aby byly vodiče a kabely chráněny před poškozením, použil výrobce duté spoje a zápěstí. Model MZ07 se hodí do obráběcích center s malými pracovními prostory, prostě tam, kde je velmi omezený prostor. Další výhodou je, že kloub zápěstí se může úplně otočit o 360°a obsluha obrobků s dvojitými uchopovači je proto mnohem snazší. Umí přesně umístit zápěstí v rozmezí ± 0,03 mm (měřeno podle specifikace JIS B-8432). Jako volitelné vybavení nabízí výrobce snímač síly, což je užitečné pro obrábění nebo sestavování obrobků s roboty. Díky této možnosti mohou roboty brousit, leštit, zkosit, ale také sestavit díly - např. zatlačovat kolíky nebo vkládat těsnění do pouzder.

Díky svému univerzálnímu designu jsou roboty řady MZ07 vhodné i pro paletizační obaly a obrobky, pro měření s videokamerami a všemi ostatními druhy snímačů a pro aplikaci těsnění (in-situ-technology). Mohou být instalovány vyrovnané na podlaze výrobního závodu nebo na plošině v úhlu, ale stejně tak mohou být namontovány i na stěnách nebo dokonce vzhůru nohama na stropě.

Je lepší vybírat shora

Robot s horním ukotvením, který operuje v prostoru pod sebou, je typická pracovní pozice pro další novinku Nachi - robot typu Scara s označením EZ03. Robot nevyžaduje žádnou podlahovou plochu a pracuje s mimořádnou rychlostí. Proto lze na dostupných místech kolem montážních linek instalovat mnohem více robotů tohoto typu, což umožňuje hustší instalaci montážních stanic. Až čtyři roboty EZ03 lze ovládat jedním CNC.

EZ03 je proto vhodný zejména pro použití v montážních linkách elektronického a automobilového průmyslu a ve strojírenství. Ve srovnání s ostatními roboty typu Scara přesvědčí řada EZ svou koncepcí s obráceným vzorem. Základna je namontována obrácenou stranou dolů a vertikální pohyb je prováděn první osou, plně integrovanou do skříně základny. Takto se konstrukce vyhýbá interferenci s obrysy, které se normálně vyskytují u svislé osy upevněné na zápěstí robota. Třetí a čtvrtá osa jsou navíc mnohem štíhlejší než obvyklé konkurenční konstrukce. Všechny osy jsou duté a kabely a vedení, potřebné k ovládání chapadla, jsou uloženy ve vnitřních spojích a osách. Neexistuje proto žádné rušení.

Alternativně může být robot EZ03 vybaven 6. nebo 7. osou. Tento typ se používá k pozicování obrobků ve všech úhlech mezi vertikální a horizontální orientací. V takovéto výbavě najde robot uplatnění v aplikacích, jako jsou vysoce výkonná montáž elektrických a elektronických součástek nebo při tváření a výrobě forem.

Nachi nabízí robot typu Scara EZ03 s obráceným vzorem se svislou dráhou 150 a 250 mm při rychlosti 1200 nebo 1400 mm/s. Osa otočení se pohybuje ± 170 nebo 180°. V závislosti na typu mají roboty pracovní rozsah 450 nebo 550 mm. Zápěstí robota je možné otočit ± 360° při úhlové rychlosti 2400°/s. Roboty řady EZ dokážou zvládnout zatížení 2 až 3 kg. Jejich opakovatelná přesnost je ± 0,014 mm.

Sofistikované standardizované řízení

Všechny typy robotů Nachi jsou vybaveny standardizovaným CNC systémem řízení. Díky konzistentnímu programovacímu a provoznímu rozhraní je nastavení, programování a ovládání při provozu různých typů robotů mnohem jednodušší.

Pro programování a obsluhu, která je vybavena víceřádkovým displejem nebo barevnou dotykovou obrazovkou, se používá ruční terminál (Teach-Pendant). Standardně Nachi nabízí software SPS pro koordinaci operací robota s externími zařízeními. Kromě toho může řídicí jednotka robota ovládat přímo přídavnou osu. Simulace naprogramovaných pohybů robota pomáhá zajistit nejvyšší spolehlivost procesu - je možné naprogramovat a simulovat všechny pohyby robotů offline, přičemž programátor tak může kontrolovat CNC programy proti kolizi a optimalizovat časy cyklu.



Josef Vališka
Robotic journal