|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Stroj, který „cítí" díky senzorové kůži

ročník 2017/číslo 02
Firma Bosch představila rodinu nových automatizovaných výrobních asistenčních systémů s označením APAS. Jde o první průmyslový robotický systém svého druhu certifikovaný pro kolaborativní provoz Německým sdružením pro sociální a úrazové pojištění (DGUV).

Systémy APAS nabízejí pohled na technologie, které budou uvedeny do provozu v budoucím propojeném průmyslu, jak je také označován koncept Průmyslu 4.0. V inteligentních továrnách se stroje s lidmi a produkty budou navzájem „vidět" a komunikovat spolu. Automatizační řešení APAS, které jsou pro tyto továrny ideální, mohou převzít nebezpečnou, namáhavou, monotónní a špinavou práci, takže lidé budou moct volně pracovat s vyšší kvalitou. Na rozdíl od mnoha dalších systémů dostupných na trhu však mohou být systémy APAS použity jako mobilní a flexibilní řešení i bez obvykle nutné ochrany v podobě klecí oddělujících pracovní prostor robota od zóny bezpečné pro lidi. Zařízení je propojeno v síti, aby umožňovalo výměnu dat. Pro intuitivní ovládání a zadávání instrukcí systému je k dispozici touchpad.

Flexibilní, mobilní, rychlý - a připojený

Srdcem rodiny APAS je APAS Assistant - automatizovaný výrobní asistent, disponující tzv. senzorovou kůži, která se skládá z patentované povrchové vrstvy s více než 120 citlivými senzory. Díky tomu je systém vhodný pro širokou škálu aplikací, v nichž budou automatická zařízení spolupracovat s lidmi na pracovišti bez speciálních ochranných prvků.

Pracovník může např. umístit prázdné palety před robota a APAS Assistant je pak správně umístí a načte do systému, zatímco pracovník provádí jiné úkoly, např. optimalizuje procesy na jiných strojích. Senzory na povrchu systému zjistí, zda jeho lidský kolega nepřišel příliš blízko. Pokud ano, zastaví se díky funkci proximity switch ještě předtím, než se jej dotkne, a svou práci obnoví, jakmile člověk opustí aktuální operační zónu systému.

Senzorová kůže se skládá z patentované povrchové vrstvy s více než 120 citlivými senzory

Systém APAS Assistant je navržen tak, aby mohl být snadno a rychle nasazen na různých místech výrobního zařízení. Jeho citlivý tříprstý uchopovač dokáže podle potřeby jemně nebo pevně uchopit širokou škálu dílů se složitými geometriemi. Mezitím integrované kamery pomáhají nejen autonomně registrovat okolí, ale také rozpoznat součásti určené pro zařízení, resp. zadanou operaci, a přesně s nimi manipulovat.

Vše potřebné ho lze naučit

Operátor stroje může pomocí ovládacího panelu (touchpadu) učit systém pracovní plány - krok za krokem zadat grafické podrobné vysvětlení úkolů a jak je provést ve velmi krátké době. Výrobní asistent si úkoly ukládá, takže je lze kdykoli vyvolat po stisknutí tlačítka. Protože jsou systémy řady APAS vzájemně propojeny, mohou si také vyměnit všechny pracovní plány, které mají již sestaveny. Všechny přístroje řady APAS mají ethernetové připojení, které umožňuje vysoce výkonnou dálkovou údržbu.

Kromě systému APAS Assistant doplňují řadu další automatizační zařízení: APAS Inspector - provádí kontrolu kvality s využitím citlivé kamery a 3D měřicí techniky (v kovu např. detekuje trhliny o velikosti vlasu), APAS Speedswitch - využívá laserový skener k monitorování plochy kolem APAS asistenta. Pokud nejsou v jeho blízkosti lidé, může zvýšit svou rychlost a je produktivnější. Dalším je APAS Flexpress - ten přesně sestavuje součásti komponent nebo je posílá k dalšímu zpracování (lisování, tvarování apod.) Všichni tito asistenti výroby mohou pracovat buď sami, nebo v kombinaci mezi sebou.



Petr Kostolník

Foto: Bosch
V inteligentní továrně mohou výrobní asistenti APAS podporovat lidi jednoduchými a monotónními úkoly
Robotic journal