|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Ve Švédsku hračky nadělují roboti

ročník 2017/číslo 02
Největší skandinávský e-shop s hračkami a dětským oblečením Lekmer.com distribuuje každoročně kolem milionu zásilek do Skandinávie a Nizozemska. Celkem 65 robotů systému CarryPick dokáže za den zpracovat až 40 000 objednávek a zvýšit produktivitu personálu o 60 %.

Ve švédském logistickém centru Arlandastad u Stockholmu to vypadá jako v taneční škole robotů. Na ploše 6000 m2 se pohybuje 65 automatických vozítek tvaru kvádru, kteří krouží kolem regálů s uloženým zbožím, nakládají ho a převáží k jedné ze sedmi pracovních stanic. Tam laserový paprsek pracovníkovi ukáže, které zboží má z regálu odbavit a připravit k odeslání zákazníkovi. Díky systému CarryPick, který pro Lekmer.com do svého skladu implementoval DB Schenker, udělá hračka dětem radost často ještě v den objednání. Roboti jsou schopni vyzvedávat hračky ze skladu pro přípravu k expedici doslova s bleskovou rychlostí. Na pracovní stanici, která je určena k zařazování vráceného zboží, běží celý proces v obráceném pořadí.

Systém CarryPick vyvinutý švýcarskou společností Swisslog neustále zpracovává objednávky e-shopu. Ty potom převádí na „cestovní pokyny“, podle kterých vysílá roboty pro jednotlivé regály. Robot si cestu k regálu najde díky pravidelné síti QR kódů, kterými je poseta podlaha logistického centra. Výhodou je, že roboti jsou schopní manévrovat v mnohem menších prostorech než vysokozdvižné vozíky, takže ušetří až 20 % prostoru. Navíc ke svému provozu nepotřebují vytápěné a osvětlené prostory, takže stačí topit a svítit jen tam, kde jsou pracovní stanice pro zaměstnance.

Automatické vozítko CarryPick je schopno manévrovat v mnohem menších prostorech než vysokozdvižné vozíky

Díky stavebnicovému designu se může řešení rozšiřovat podle toho, jak potřebuje zákazník buď v průběžném růstu, nebo k pokrytí sezónních špiček. Systém používá inteligentní software, který je napojený na vlastní systém skladového managementu DB Schenker, což umožňuje usnadnit instalaci tohoto řešení i v dalších skladech DB Schenker.

Zavedení systému vyžadovalo komplexní testování, nejdříve za použití počítačem simulovaných modelů a následně ve zkušebním provozu. Po zkušenostech z provozu už o systém CarryPick projevují zájem další logistické firmy.



Jan Přikryl

Foto: DB Schenker
Po najetí pod regál jej robotek zvedne a přesune na místo určení
Po najetí pod regál jej robotek zvedne a přesune na místo určení
CarryPick se řídí cestovním rozkazem a sítí QR kódů
Robotic journal