|Aktuality|Zajímavosti|Menu

První kobot s nativním ROS2

2019/ číslo 2
Evropské fórum robotiky 2019, které proběhlo v Bukurešti, přineslo řadu zajímavých aspektů týkajících se budoucnosti robotiky. Mezi inovativními produkty zaujalo první nativní modulární robotické rameno ROS 2.

Novinku označenou MARA představila startupová firma Acutronic Robotics. Jde o prvního kolaborativního robota, který využívá nejnovější robotický operační systém (ROS) verze 2 nativně v každé ze svých součástí. To činí toto průmyslové robotické rameno kompletně modulárním a rozšiřitelným. Právě modulární přístup je středobodem návrhu výrobce, který je díky své technologii H-ROS silným hráčem na trhu. H-ROS SoM (System on Module) je malé zařízení umožňující vytvořit libovolnou nativní robotickou komponentu ROS2, a tedy interoperabilní s ostatními částmi provozujícími robotický operační systém (ROS).

Roboti, kteří jsou schopni komunikovat mezi sebou i s lidmi ve společném jazyce, jsou klíčem k budoucnosti.

Robotické rameno MARA poskytuje nové možnosti a aplikace na poli profesionální robotiky a dodává funkce průmyslové třídy, jako je časová synchronizace nebo deterministické komunikační latence. Modulární rameno vytvořené z jednotlivých modulů, které nativně provozují ROS2, lze bez problémů fyzicky rozšířit.

„ROS je de facto standardem pro vývoj robotických aplikací. Odhadujeme, že více než 90 % výzkumných pracovníků robotiky s ROS již pracuje a lze očekávat jeho rychlý přenos do průmyslového světa. Na jeho rozšíření tlačí nejen robotické startupy jako my, ale i velké firmy, jako je Google, Amazon nebo Bosch, protože roboti, kteří jsou schopni komunikovat mezi sebou a také s lidmi ve společném jazyce, jsou klíčem k budoucnosti,“ říká Victor Mayoral, který přispěl k ROS 2 v raném stádiu svého doktorandského působení, nyní tuto technologii učinil těžištěm společnosti Acutronic Robotics.

Vysoké 871 mm modulární rozšiřitelné robotické rameno o celkové hmotnosti 21 kg disponuje se 6 stupni volnosti, dosahem 656 mm a maximální rychlosti otáčení 90°/s. Jeho nosnost jsou 3 kg. Plně distribuovaná softwarová a hardwarová robotická architektura nabízí vysokou přizpůsobitelnost robota. Každý modul H-ROS dokáže v reálném čase monitorovat různé vnitřní aspekty a dodávat pro měření okamžité hodnoty napětí, proudu a výkonu. Vestavěné akcelerometry, magnetometry a gyroskopy zásobují každý modul inerciálními daty a v případě potřeby systém umožňuje automatickou rekonfiguraci. Robot je ovladatelný z libovolného počítače s podporou ROS2. Jako ideální doplněk (ale nikoli povinný prvek) robota MARA je doporučována řídicí jednotka Open Robot Control (ORC), která je připravena pro podporu možností synchronizace v reálném čase. Díky tomu, že ORC pracuje s ROS 2.0, je také kompatibilní s jinými roboty od různých dodavatelů.

Petr Sedlický Foto: Acutronic Robotics

První kolaborativní robot využívající nejnovější systém ROS2 nativně v každé ze svých součástí.
První kolaborativní robot využívající nejnovější systém ROS2 nativně v každé ze svých součástí.
Rameno s nejnovějším robotickým operačním systémem se stává modulárním a rozšiřitelným.
Robotic journal