|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Svařovací roboty Nachi s vestavěnými kabely

ročník 2017/číslo 01
U své nové řady svařovacích robotů SRA vsadil japonský výrobce Nachi na koncept zakrytovaných, do ramene robota uzavřených kabelů.

Modely SRA133H, SRA166H, SRA210H, SRA100HS a SRA100HB jsou představiteli nové generace bodových svařovacích robotů s dutým ramenem, v němž jsou zcela uzavřeny kabely pro svařovací pistoli. Tím se zvýší bezpečnost kabelů a zlepší rychlost provozu. Tyto roboty můžou působit ve stejně vysokých rychlostech jako dosavadní roboty SRA, ale díky chráněným kabelům nabízejí vyšší spolehlivost a stabilizaci výkonu kabelů chráněných před rizikem poškození v důsledku interference s periferním zařízením. Výrobci se tak podařilo významně zkrátit čas potřebný ke spuštění, díky snížení času na kontrolu pracovních programů.

Zakrytované kabely usnadňují montáž přímo na montážní lince

Ve srovnání s dosavadním řešením A-Trac byl rozšířen provozní rozsah zápěstí robota J5 ±10° a J6 ±5° (třída užitečné hmotnosti 210 kg), což zvyšuje rozsah lineárního pohybu o 20 %, a podařilo se snížit rozsah interference na zápěstí o 27 %, což umožňuje přístup i do úzkých míst.

U modelů SRA100HS a SRA100HB udává výrobce jako další plus kompaktní tělo a minimalizaci výšky robota, takže jej lze použít ve víceúrovňových uspořádáních. Svařovací kabely vložené do ramene rovněž usnadňují off-line programování.

Petr Kostolník


Robotic journal