|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Blíží se největší 3D tiskové setkání v Česku

2019 / březen
Na třídenní výstavě od 9. do 11. dubna pod názvem 3Dexpo 2019 bude nejen velký souboj 3D tiskáren, ale také celodenní odborná konference, výstava 3D tištěných soch i praktické workshopy.

Výstaviště v pražských Letňanech bude hostit již šestý ročník výstavy a konference 3Dexpo. Spolek 3D Aréna, který výstavu organizuje, zve všechny zájemce o 3D tisk a související technologie na výstaviště, kde si kromě vlastní výstavu užijí i bohatý doprovodní program.

První český rePET filament vzniklý ze 100% recyklátu

Fenomén 3D tisku v ČR je bezesporu jednou z nejperspektivnějších a nejsledovanějších aktivit současnosti. Ať už jde o industriální využití nebo komunitu makerů, všichni musí dbát na ekologii provozu a to včetně používaných náplní do 3D tiskáren. 3D Aréna, jakožto popularizátor 3D tisku, inicioval spolupráci PETMAT, který se věnuje výzkumu na poli využití recyklátu PET, s EKO MB a Filament-PM, na jejímž základě byla vyvinuta náplň do 3D tiskáren ze 100% recyklátu PET, tedy z materiálu, za který může ručit původem.

Nový filament rePET ve dvou variantách (Silver a Transparent) byl otestován pomocí veřejného uměleckého projektu sdíleného 3D tisku, při kterém proběhlo uživatelské testování rePETu na 25 druzích domácích tiskáren napříč celou Českou republikou. Část tohoto sochařského uměleckého díla z rukou Michala Trpáka s názvem „Paralelní svět andělů” bude součástí doprovodné výstavy.

V úvodu celodenní odborné konference, která se uskuteční ve středu 10. dubna, se představí nový standard pro slévárenský průmysl v podobě 3D tiskárny ProJet MJP 2500 IC. Tiskárna tiskne modely ze 100% vosku v řádu hodin. Stává se tak tím nezbytným nástrojem pro výrobu menších sérií, unikátních dílů či prototypů pro slévárenský průmysl. S její pomocí lze vyrobit stovky voskových modelů za zlomek ceny a času v porovnání s tradiční výrobou.

Desítky vystavovatelů a dodavatelů z ČR, která je známá nejen mnohasetletou tradicí zručných inovátorů, ale také líhní nadějných konstruktérů 3D tiskáren a domovem celosvětově proslulých výrobců náplní pro 3D tiskárny, se představí na téměř 600 metrech čtverečních výstavní plochy. Dalších bezmála 200 m2 bude věnováno pro doprovodný program.

„Cílem výstavy 3Dexpo je nabídnout průřez tím nejzajímavějším, co se děje v oblastech stolního 3D tisku, 3D skenování a 3D modelování ve střední Evropě. Hlavní důraz letos klademe na ekologii provozu 3D tiskáren a tradičně nabízíme unikátní možnost setkání – jak začátečníkům, kteří si přijdou vybrat svou první tiskárnu a příslušenství, tak i nadšencům a profesionálům, kteří možnostmi 3D tisku doslova žijí,“ říká za pořadatele Petr Bláha.

Konference odpoví na otázky

Znáte 8 důvodů proč investovat do 3D tisku? Jak uspořit materiál a počet prototypů díky rychlým technickým simulacím? Lze snadno převést nápad do 3D modelu? Existují průmyslové materiály i pro stolní 3D tiskárny? Jak to dopadne, když spolu tiskne pře 80 3D tiskařů napříč celou republikou? Tyto i další otázky zodpoví celodenní odborná konference plná zajímavých jmen, která startuje 10. dubna v 10 hodin.

Druhý den konání akce proběhne Souboj 3D tiskáren, který již popáté prověří nejen kvalitu samotných 3D tiskáren, ale také šikovnost jejich vystavovatelů. Své umění budou muset předvést přímo před očima návštěvníků – na tisku 3D modelu, se kterým se seznámí až těsně před startem klání.

Vstup na výstavu je po registraci bezplatný, na konferenci si lze rezervovat místo za nevelký poplatek. Návštěvníci budou moci vyhrát řadu hodnotných cen. Více informací a registraci najdete zde

Robotic journal