|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Po koledě nastoupí roboti

2019 / duben
Zatímco většina lidí bude po velikonocích sklízet dozvuky svátečního hodování, na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze se v závěru dubna opět utkají roboti. Bude se konat další ročník populární Robosoutěže, konané pod záštitou firem MathWorks, Humusoft, Škoda Auto a Applifting.

Akce je určená pro tříčlenné týmy z 2. stupně základních škol a odpovídajících tříd víceletých gymnázií z České republiky, která má přilákat mládež k technickým oborům. Během posledních let si akce získala značnou oblibu (loni se konal už 10. ročník) a pro mimořádný zájem museli pořadatelé k původně plánovaným dvěma soutěžním kolům přidat ještě jedno. Roboti tak budou na pražské technické univerzitě „řádit“ celé tři dny. Týmy své síly změří ve třech nezávislých soutěžních kolech ve středu 24. 4., ve čtvrtek 25. 4. a v pátek 26. 4. 2019. Pro každé kolo soutěže je připravena zvláštní úloha, kterou je potřeba splnit - úkolem každého týmu je sestavit robota ze stavebnice LEGO Mindstorms tak, aby splnil zadanou soutěžní úlohu a to co možná nejlépe.

Robota si musí soutěžící vymyslet a vytvořit sami, jak zdůrazňují organizátoři. Ke stavbě robota nejsou zapotřebí žádné speciální znalosti, všechno se naučí při akci, a starat se nemusí ani o stavebnici, ze které budou roboty konstruovat - pořadatelé jim ji zapůjčí. A není čeho se obávat, soutěžení vůbec není to nejdůležitější, hlavní je vymýšlet nové věci, mít dobré nápady a zkoušet si zda fungují. Prostě si zajímavě hrát, tvořit a bavit se.

Informace o Robosoutěži lze najít na https://robosoutez.fel.cvut.cz

Robotic journal