|Aktuality|Zajímavosti|Menu

Autonomní taxi už jezdí v Rusku

2019/ číslo 2
První evropské autonomní taxíky už reálně fungují, nikoliv však v rámci nějakého z prestižních projektů EU, ale v Rusku.

Největší ruský vyhledávač Yandex (obdoba Googlu) se spojil se službou Uber a společnými silami tak vznikl nový subjekt s názvem Yandex.Taxi. Tato nová firma přivedla už loni do reálného provozu první funkční autonomní taxi, které jezdí v univerzitním městě Innopolis vystavěném v republice Tatarstán na podporu high-tech průmyslových odvětví.

Do provozu byla nasazena sice jen dvě vozidla, ale to neubírá Yandexu nic ze skutečnosti, že se stal první autonomní taxislužbou v Evropě. Přeprava pasažérů probíhá zatím zdarma a z preventivních důvodů jede ve vozidle i bezpečnostní řidič, dohlížející na průběh cesty. Loni Yandex otestoval svůj autonomní vůz i v běžném provozu za různých klimatických podmínkách na trase z Moskvy do Kazaně. Šlo o trasu dlouhou 780 km, kterou vozidlo zvládlo za 11 hod, přičemž většinu (99 %) cesty absolvovalo v autonomním režimu. Koncem roku 2018 firma nabídla služby dalších dvou taxíků v bezplatném testovacím provozu pasažérům v moskevské čtvrti Skolkovo. Oba vozy zde úspěšně zvládly i příslovečnou ruskou zimu. Podobným prubířským kamenem bylo i nasazení Yandex taxi v izraelském Tel Avivu, kde se muselo vypořádat s extrémně rušným provozem v úzkých ulicích, v nichž se pohybuje mnoho jednostopých vozidel. Svůj autonomní vůz prezentovala firma i na letošním veletrhu CES v Las Vegas.

Nyní si může Yandex připsat další klíčový milník: dohodu o spolupráci s korejskou společností Hyundai Mobis, dceřinou firmou automobilky Hyundai Motor Group, o vývoji prototypu autonomního vozu včetně softwarových a hardwarových systémů pro něj. Cílem je vytvořit platformu pro autonomní řízení, kterou by mohl používat každý výrobce automobilů nebo vozový park taxislužby.

Robotic journal